”Körsbärsblommorna kommer tillbaka nästa år”

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En gata med körsbärsträd – normalt fylld av strosande Tokyobor – har spärrats av i stadsdelen Ueno.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
En gata med körsbärsträd – normalt fylld av strosande Tokyobor – har spärrats av i stadsdelen Ueno.

NYHETER

De bekräftade coronafallen ökar i mångmiljonstaden Tokyo och guvernören Yuriko Koike uppmanar människor att hålla sig hemma. Trots att körsbärsträden står i blom.

Körsbärsblomningen – sakura – är en lika central del av den japanska folksjälen som sill och nubbe på midsommarafton är för svenskarna, och i normala fall går människor man ur huse för att uppleva den rosafärgade blomsterprakten. Men i 14-miljonersstaden Tokyo vädjar guvernören Yuriko Koike till människor att hålla sig hemma.

– Körsbärsblommorna kommer tillbaka igen nästa år, säger hon.

Staden är en av världens mest tätbefolkade och rapporterade på lördagen 60 nya fall av coronasmitta. Guvernören har inte infört några tvingande regler men uppmanar invånarna i Tokyo och omgivande regioner att begränsa icke nödvändiga ärenden utanför hemmet fram till den 12 april.

Japans premiärminister Shinzo Abe har kallat coronautbrottet en "nationell kris" men hittills valt att inte utlysa nödläge. Däremot förbereder regeringen ett ekonomiskt stimulanspaket på motsvarande drygt 1 300 miljarder kronor för att motverka konjunkturnedgången i viruskrisens kölvatten.

Japan har över 1 400 bekräftade coronafall, varav drygt 300 i Tokyo, och 47 döda.

Publicerad:

LÄS VIDARE