Åklagaren efter frisläppandet: Är fortfarande misstänkt – utredningen fortsätter

Viktiga pusselbitarna: Iakttagelser från natten, vita bilen och uppgifter från den misstänkte själv

Uppdaterad 2021-08-26 | Publicerad 2021-08-25

MARIESTAD. På onsdagen försattes den man i 60-årsåldern som misstänktes för mordet på Helena Andersson på fri fot.

Men enligt åklagaren är han fortfarande skäligen misstänkt och utredningen kommer att fortsätta.

– Med de delar som har framkommit i utredningen så finns det en misstanke mot honom som vi fortsatt kommer att utreda, säger Jenny Karlsson.

Ett stort pressuppbåd hade samlats utanför Sal 8 i Skaraborgs tingsrätt i samband med häktningsförhandlingen mot den man som under onsdagen begärts häktad på sannolika skäl, misstänkt för mordet på Helena Andersson i Mariestad 1992.

Mannen i 60-årsåldern fördes i samband med förhandlingen långsamt in i salen, uppstödd av två vakter, och med huvudet nästan helt täckt av en vit filt.

Vice chefsåklagare Jenny Karlsson hade yrkat på att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och med fulla restriktioner.

Men rätten ansåg annorlunda.

Efter en lång häktningsförhandling meddelade domaren att mannen inte häktas utan försätts på fri fot.

Misstankarna kvarstår

Ett besked som dock inte förändrar åklagarens syn.

– För min del kvarstår en skälig misstanke och utredningen kommer nu att fortsätta med utredningsåtgärder, som undersökning av föremål, DNA och eventuellt nya husrannsakningar, förklarar Jenny Karlsson strax efteråt på en presskonferens.

– Med de delar som har kommit fram i utredningen så finns det en misstanke mot honom och vi kommer att fortsätta utredningen när det gäller de misstankarna.

Hon vill dock inte närmre gå in på vad det är som knyter den misstänkte mannen till Helenas försvinnande.

– Det är frågan om en händelse som har hänt för 29 år sedan men det som fortfarande finns är en del iaktagelser under kvällen och under natten. Sedan är det även fynd av föremål och uppgifter från den misstänkte själv.

I den bevisning som åklagaren lagt fram ingår bland annat de tidigare fynd som gjorts. Även det dna som tidigare påträffats på Helenas skor kommer nu att analyseras.

– Det kommer att skickas iväg till Nationellt forensiskt centrum. Vi får helt enkelt vänta och se vad de säger. Men självklart är dna en viktig bevisning.

Åklagaren Jenny Karlsson bekräftar att den misstänkta mannen tidigare har förekommit i utredningen.

Oklart om nya fynd gjorts

Om några nya fynd har gjorts eller om det finns några andra spår i utredningen låter åklagaren vara osagt.

Hon bekräftar dock att den misstänkte mannen tidigare förekommit i utredningen.

– Han är hörd tidigare men jag kommer inte att gå in på vad det handlar om eller vad han har sagt då.

Som Aftonbladet tidigare har skrivit om har det även funnits uppgifter om en ljus bil vid tidpunkten för Helenas försvinnande. Jenny Karlsson bekräftar att det finns uppgifter i utredningen om en vit och ljus bil som man kopplar till den misstänkte personen.

Hon vill dock inte svara på om man har undersökt den.

Åklagaren vill inte heller svara på vad som ledde fram till att den misstänkte mannen utreddes eller om de senaste dagarnas insatser på platser kopplade till honom har givit något.

– Detta är en utredning som är igång och under det arbetet gör vi husrannsakningar och undersökningar. Så är det i alla utredningar, att man försöker få fram vad man kan.

Den misstänkte mannens advokat Thomas Berner  vill inte berätta om vad hans klient sagt i förhör.

”Nöjd och tillfreds med beslutet”

Vad den misstänkte själv har sagt i de två förhör som hållits med honom eller vilken eventuell relation som fanns mellan honom och Helena Andersson låter vill åklagaren inte uttala sig om.

Inte heller den misstänktes advokat Thomas Berner vill gå in på i detaljer kring vad hans klient har sagt i förhör, men medger att han nekar till brott och är glad över beskedet.

– Han är självklart nöjd och tillfreds och tacksam att få åka hem igen och ta det lugnt efter dessa uppslitande dagarna. Självklart är det omskakande att få sådana här misstankar riktade emot sig, säger han och fortsätter:

– Vi ser med tillförsikt på att man driver utredningen vidare men då hoppas vi att man så snabbt som möjligt ska lägga ned den gentemot min klient och titta vidare på andra spår som förhoppningsvis kan leda till en lösning.

Helena Andersson försvann spårlöst i Mariestad 1992.

”Finns besvärande bitar”

Enligt Thomas Berner bedömde tingsrätten åklagarens underlag som tunt.

– Men sedan finns det vissa bitar som tillsynes kan verka något besvärande, men där det vid en samlad bedömning oftast finns naturliga förklaringar.

Vilka besvärande omständigheter det rör sig om vill dock Thomas Berner inte gå in på.

– Min klient har svarat på de frågor han har fått. Som sagt, 29 år sedan, det är inte helt lätt att minnas vad man gjorde då och inte.

På frågan om det finns en eventuell hotbild gentemot hans klient säger Thomas Berner att han inte tror det.

– Jag har svårt att bedöma det men spontant så uppfattar jag det inte som det. Min klient lever ett ganska återhållsamt liv. Lugnt och stilla.