Risk att brand på fartyg sprider sig

Jonas Dagson/TT

Micke Larsson/TT

Publicerad 2021-12-08

Läget förvärras på det brandhärjade fartyget Almirante Storni utanför Göteborg. Värmen sprider sig i lasten av trävirke, och man befarar att även branden ska sprida sig.

Räddningsmanskapet får nu förstärkning från Norge.

Det var i lördags som fartyget började brinna, nära Vinga utanför Göteborg. Sedan dess har man försökt bekämpa branden. På onsdagen fortsätter släckningsarbetet med flera fartyg på plats.

Men branden är svår att släcka.

– Det är en värmespridning i lasten. Det har det inte varit förut. Det är oroväckande. Det skulle kunna tyda på att branden kan förflytta sig och spridas, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningens presstjänst.

– Vi har begärt resursförstärkning. Norge har svarat och väntas förstärka under kvällen med K/V Bergen, tillägger han.

Hårt väder sliter

Släckningsarbetet tär på personal och utrustning. Framförallt vädret ställer till det. Det blåser upp till 17 meter per sekund.

– Det sliter hårt på all personal där ute att ligga och jobba dygnet runt i väldigt hårt väder, säger Mattias Lindholm.

– Problemet är att vi inte kommer åt brandhärden direkt, utan bara indirekt. Och nu börjar läget bli sånt att vi måste komma åt den där branden, säger Lindholm.

Arbetet har inte haft önskad effekt hittills mer än att de lyckats begränsa och dämpa branden.

– Nu börjar vi komma in i ett skede där vi behöver vidta andra åtgärder, säger Mattias Lindholm.

Under dagen fortsätter man med besättningsavlösningar. Och de har förstärkt en del materiel.

Nedisning

Man har till exempel tagit dit lastbilsdäck för att stärka upp fendrar som slitits hård. Fendrar används för att förhindra att båtarna skadar varandra i den grova sjön.

– Våra fartyg blir nedisade av allt vatten som finns i luften och av kylan och vinden. Det leder till ett slitage på materiel efter fyra dygn, konstaterar Mattias Lindholm.

Följ ämnen i artikeln