Lastbil brann på E18 – gastuber exploderade

Uppdaterad 2021-11-18 | Publicerad 2021-11-17

En lastbil med gasflaskor började brinna och flera gastuber exploderade på E18 vid Västerås på onsdagen.

Under torsdagsmorgonen är det fortsatt risk för explosioner och vägen är ännu avstängd.

– Det kommer att vara stora störningar på E18 förbi Västerås, säger Johan Gagnert på räddningstjänsten.

En lastbil fullastad med gasflaskor började brinna på E18 i höjd med Vallby i riktning mot Köping under onsdagskvällen. Vid 21-tiden skedde flera explosioner på platsen. Bilder visar fyrverkeriliknande explosioner från den brinnande lastbilen.

Vittnet: ”Säkert 20 smällar”

Aftonbladet har pratat med en bilist som hamnade mitt i trafikstockningen runt olycksplatsen.

– De håller på att skjuta bort trafiken så vi är på väg att backa bort nu. Det smällde hela tiden, säkert 20 smällar. Det är ju gastuber så det blir som ett ganska stort sken som lyser upp, sa han.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut under kvällen med en uppmaning om att hålla sig inne och stänga dörrar och fönster.

”Räddningsledaren uppmanar alla i området av södra Vallby och norra Råby att hålla sig inomhus och undvika brandområdet”, stod det.

Vägen helt avstängd

Vägen är helt avstängd i båda riktningarna och kommer så vara under onsdagsnatten. Polisen försökte under kvällen leda om trafiken till en annan väg, under E18.

Sent på kvällen var prognosen att vägen skulle kunna öppnas för trafik på torsdagsmorgonen. Men vid 6-tiden säger Johan Gagnert, inre befäl på Mälardalens räddningstjänst, att det är oklart när vägen kan öppna.

– Vi har varit framme och besiktigat lastbilen tillsammans med gasleverantörens experter. Vi har gjort bedömningen att vi inte kan sanera eller flytta lastbilen utan risk för att fler flaskor kan sprängas.

E18 är därför fortsatt avstängd men förhoppningen är, enligt Trafikverket, att den ska kunna öppnas vid 18-tiden på torsdagskvällen.

Johan Gagnert varnar bilister för att det kommer att vara problem i trafiken under dagen.

– Trafiken kommer att ledas om, det gjorde vi redan i går kväll. Det kommer att vara stora störningar på E18 förbi Västerås.

Föraren av lastbilen har inte skadats, uppger polisen för VLT.