Minst en död i jordskred i Kanada

TT-AP-AFP

Publicerad 2021-11-17

Båtar åker längs den översvämmade motorvägen Highway 1 i staden Abbotsford, öster om Vancouver i British Columbia.

Enorma skyfall har svept fram över västra Nordamerika.

I den kanadensiska provinsen British Columbia har jordskred och översvämningar de senaste dagarna stängt in bilister och tvingat tusentals människor att lämna sina hus.

En kvinna har hittats död efter att ha svepts med i ett jordskred i närheten av samhället Lillooet, omkring 25 mil norr om storstaden Vancouver i Kanada.

– Det är svårt för våra räddningsteam. Leran når upp till midjan. Jag kan inte dra mig till minnes att vårt arbetslag någonsin har varit med om något liknande, säger den lokale räddningsledaren David MacKenzie.

Ytterligare minst två personer saknas, men polisen utesluter inte att fler bilister kan ha svepts med i jordskredet.

– Det sammanlagda antalet människor och fordon som saknas har inte bekräftats, säger polisen Janelle Shoihet.

En bondgård ligger under vatten i Abbotsford, i den kanadensiska provinsen British Columbia.

I söndags och måndags föll upp emot 250 millimeter regn runt Vancouverområdet – lika mycket regn som regionen normalt får under en månad, enligt Kanadas vädermyndighet.

Vancouver är avskuret från resten av landet sedan tillfartsvägarna till och från staden har blockerats av översvämningsvatten, jordskred, stenar och bråte. Efter att ha spenderat natten i sina bilar på vägen kunde hundratals instängda bilister räddas med militärhelikoptrar på måndagskvällen.

Samtliga 7 000 invånare i staden Merritt, runt 25 mil nordöst om Vancouver, har fått lämna sina hem efter det att ortens avloppssystem havererat. Drygt 1 000 hem i staden Abbotsford har också evakuerats.

Det extrema ovädret kommer efter en extremvarm sommar i British Columbia med en uppmätt rekordtemperatur på över 49 grader.

Följ ämnen i artikeln