Turkiet stänger inte Sveriges Natodörr – kräver förhandlingar

Uppdaterad 2022-05-16 | Publicerad 2022-05-15

Turkiets stänger inte dörren för en svensk Nato-ansökan.

Men nu vill man förhandla med styret i Stockholm.

– De måste sluta tillåta PKK-individer att existera, säger president Erdogans talesperson Ibrahim Kalin.

Följ ämnen
Nato

Under fredagen sa Recep Tayyip Erdogan att ”det vore ett misstag” att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato.

Den turkiske presidenten anklagade de skandinaviska länderna för att vara en fristad för medlemmar ur den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK och den vänsterextrema organisationen DHKP-C.

Beskedet som kom som en chock för försvarsalliansens övriga medlemmar, enligt källor till VG.

Under fredagen sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ”det vore ett misstag” att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato.

Ställer krav på Sverige

Under lördagen förtydligade Erdogans utrikespolitiske rådgivare Ibrahim Kalin att man inte säger blankt nej till att släppa in länderna in försvarsalliansen.

Men det finns vissa frågetecken när det gäller Sverige:

– Vad som behöver göras klart är: de måste sluta tillåta PKK-butiker, aktiviteter, organisationer och individer att existera i dessa länder.

Kalin säger att PKK-guerillans närvaro är ”stark, öppen och erkänd” i Europa – särskilt i Sverige.

– Nato-medlemskap är alltid en process. Vi får se hur det går. Men det här är den första punkten som vi vill uppmärksamma alla allierade och svenska myndigheter på.

– Självklart vill vi ha en diskussion, en förhandling med svenska motparter.

Enligt källor till finländska Iltalehti har Turkiets utrikesminister sagt att tvivlen om Nato-medlemskap inte rör Finland.

Det är bara Sverige man oroar sig för.

"Turkiet upplever att Sverige kritiserat den auktoritära politiken (I Turkiet, reds anm.) hårdare än Finland de senaste åren", skriver Iltalehti.

Nato-nobb osannolik

Den säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg säger att den turkiska retoriken handlar om att hävda sig som en viktig spelare internationellt.

– Utrikesministern har sagt att PKK är en terrororganisation, jag vet inte vad Turkiet mer vill att man ska göra. Erdogan är en politiker som ofta yttrar sig drastisk och vill spela en roll på den internationella arenan. Inrikespolitiskt är också kampen mot PKK en viktig fråga. Man tycker att Sverige varit för snälla och eftergivna mot dem.

Jan Hallenberg, forskningsledare och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik, Utrikespolitiska institutet.

Den säkerhetspolitiske experten tror dock inte att Erdogan helt skulle sätta stopp för ländernas Nato-ansökan.

– Det är mycket osannolikt. Men det måste bli diskussioner mellan Sverige och Turkiet och vad de menar. Risken är inte noll att de säger nej, men den är försvinnande liten.