Regeringens besked – stor vindkraftssatsning i havet

Publicerad 2022-02-15

Regeringen kom i dag med besked om en stor utbyggnad av vindkraften till havs.

Flera havsområden pekas ut för satsningen och regeringens plan är att det ska byggas havsvindkraft som totalt ska producera 120 terawattimmar per år.

Lika mycket el som Sverige förbrukar på ett år.

På en pressträff i dag gav Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister och Khashayar Farmanbar (S), energi- och digitaliseringsminister besked om att regeringen har fastställt de statliga havsplanerna för Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken.

Det betyder att man skyndar på utbyggnaden av vindkraftverk i havet.

– I dag tar vi första steget för att peka ut områden som ska producera 20 till 30 terawattimmar. Det motsvarar den samlade elförbrukningen i Blekinge, Kalmar, Halland, Kronoberg och Skånes län, sa Annika Strandhäll på pressträffen.

– Det handlar om vindkraft som kommer kunna byggas långt ute till havs, och som inte kommer höras eller synas från land, sa Annika Strandhäll.

Den långsiktiga planen att totalt bygga nya vindkraftverk till havs som ska ge 120 terawattimmar, vilket motsvarar hela den svenska elförsörjningen under ett år.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och energiminister Khashayar Farmanbar höll en pressträff på tisdagsmorgonen.

Två områden pekas ut i havet

De planer som regeringen i dag presenterade är därmed statens bild av hur haven ska användas framöver och dagens besked har som syfte att vägleda myndigheter, kommuner och domstolar.

Då det är dem som beslutar om var vinkraftverken ska byggas och ger tillstånd till företagen som ansöker om att få bygga vindkraftverk.

Annika Strandhäll nämner särskilt två havsområden där den nya vinkraften ska byggas – Östersjön och Västerhavet.

”Olika intressen”

Röster från olika håll har haft invändningar mot vindkraftssatsningen. Försvarsmakten har bland annat sagt att de är oroliga för att stora vindkraftsområden till havs kan komma att störa och hindra militärens verksamhet.

Även fiskare och lokalbefolkningen har höjt kritiska röster.

– Bohuskusten är öppet hav och orörd yttre skärgård. Den är listad av CNN som ett av världens sju finaste vildmarksområden. Vi vill bevara kusten. I stället kommer vi att se 50 snurror här från berget, sa Nils-Gunnar Johansson, boende i Klädesholmen på Bohuskusten tidigare till Aftonbladet.

– Det kommer alltid att finnas olika intressen. Det handlar om att väga olika intressen mot varandra, och förenkla samexistensen mellan dem, säger Khashayar Farmanbar, energi och digitaliseringsminister på pressträffen.

Energimyndigheten har fått i uppdrag att senast i mars 2023 peka ut de ytterligare områden som passar för utbyggnad av vinkraft och Hav- och vattenmyndigheten ska lämna förslag senast december 2024.