Okänd Rothko säljs på grund av skilsmässa

Uppdaterad 2022-02-20 | Publicerad 2022-02-19

Förra auktionen drog in 6,8 miljarder.

Nu är det dags för nästa – och chans finns att den smäller än högre.

Bland de konstnärer vars verk ska auktioneras ut finns storheter som Warhol, Rothko, Giacometti och Picasso.

Cy Twombly's verk ”Untitled” är ett av de som ingår i The Macklowe Collection-auktionen på anrika auktionshuset Sotheby's.

Harry Macklowe och Linda Burg tillbringade decennier med att bygga upp en legendarisk konstsamling. I samlingen, som de visade upp i sin storslagna lägenhet i Plaza-byggnaden i New York, finns många av 1900-talets största konstnärer representerade.

Parets skilsmässa har gått till domstol, och där har beslutet tagits att den stora samlingen ska auktioneras ut.

I höstas sålde auktionshuset Sotheby's ena hälften av den unika konstsamlingen. Totalt drog auktionen in 6,8 miljarder kronor och beskrivs som Sotheby's dyraste någonsin.

Aldrig tidigare visad

Men det var långt ifrån allt. Nu ska ytterligare ett 30-tal verk gå under klubban.

Andy Warhol,s självporträtt från 1986 ska auktioneras ut på Sotheby's. Även konstverk av Pablo Picasso, Mark Rothko och andra moderna mästare ska säljas på auktion. Försäljningen har beordrats av en amerikansk domstol som en del av miljardärsparets bittra skilsmässa. Verken tillhörde fastighetsutvecklaren Harry Macklowe och hans fru Linda, som

Bland dessa finns ett självporträtt av Andy Warhol samt en målning av Mark Rothko som tidigare aldrig visats, skriver The Guardian.

Även verk av konstnärer som Gerhard Richter, Willem de Kooning, Alberto Giacometti, Pablo Picasso och Jeff Koons ingår i den andra omgången.

Det var när varken makarna eller deras advokater kunde enas om hur samlingen skulle värderas som en domare bestämde att den skulle säljas.

Andy Warhol's ”Nine Marilyns” har också ingått i paret Macklowe/Burgs samling. Bilden är från Southeby´s pressvisning inför The Macklowe Collection-auktionen.