Fem punkter om dramat i Liberalerna

Uppdaterad 2022-04-09 | Publicerad 2022-04-08

Nyamko Sabuni lämnade partiledarposten och Johan Pehrson tog över.

Allt inom loppet av minuter.

Här är fem punkter om Liberalernas dramatiska fredag.

Klockan 12 på fredagsförmiddagen meddelade Nyamko Sabuni att hon avgår som partiledare för Liberalerna. ”Jag är den jag är – med styrkor och brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men diskussionen om hela mig skymmer sikten från det som är viktigast”, sa hon. Enligt Dagens Nyheters källor ska ett uppmärksammat filmklipp, där Sabuni säger att hon flyr till Norge om det blir krig, ligga bakom beslutet.

Bara minuter senare meddelade Liberalerna att den tidigare vice partiordföranden Johan Pehrson tar över uppdraget. ”Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse”, sa han. Pehrson träder automatiskt i tjänst enligt partiets stadgar. Ett extra landsmöte kommer att hållas i december där paritet ska välja en ny permanent partiledare.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det Sabunis eget beslut att avgå och partiledningen informerades inte förrän en timme innan presskonferensen. De fick inte heller veta varför. ”Det är mycket oklart och det verkar vara hon själv som kommit fram till det. Informationen har varit mycket kortfattad internt”, säger en liberal i ledande ställning.

Även partisekreteraren Juno Blom meddelar sin avgång. På en pressträff bet hon ifrån mot en fråga om de två gjorde bedömningen att partiet hade åkt ut ur riksdagen i höst om de suttit kvar: ”Vet du om en sak – vi kommer inte åka ur riksdagen”, sa hon med ett skarpt leende innan hon lämnade podiet.

”Vem som än tog beslutet att Nyamko Sabuni måste bort gjorde rätt. Det är inte optimalt att byta partiledare några månader före ett val. Men att behålla Sabuni hade varit ännu värre”, skriver Aftonbladets Lena Mellin och pekar ut Sabunis fyra största misstag under sin tid som partiledare.

Sabuni.