Här öppnas gigantiskt tältläger för flyktingar – mitt i New York

Hämndpolitiken: Bussar migranter till Kamala Harris hus

Publicerad 2022-10-19

NEW YORK. Här byggs ett flyktingläger – mitt i New York.

Krislägret är en nödlösning för de tiotusentals migranter som nu bussas till metropolen av republikanska guvernörer, som spelbrickor i ett politiskt krig.

– Tältstaden är helt oacceptabel, säger Zohran Mamdani, 31.

Randall’s Island är en liten landremsa, mitt i floden East river, som tillhör Manhattan. På andra sidan vattnet hägrar Empire State Building.

Nu förvandlas ön till flyktingläger.

Femhundra tältsängar står utplacerade i långa rader.

Britsarna står så tätt att det går att sträcka ut armen och röra vid den som ligger bredvid. Lakan ligger i prydliga högar ovanpå.

Tältet intill är en matsal, där migranterna serveras tre mål mat om dagen. Nästa tält är fritidshörna, med soffor, pingisbord, tv-apparater. Utanför finns tvättmaskiner, enkla vagnar med duschar och toaletter.

Militärer marscherar på det inhägnade området. Ett hundra soldater är redo att hjälpa till att driva centret. Och volontärer, som också ska hjälpa till, får en sista genomgång, innan hundratals migranter anländer till tältsängarna.

Tre enorma tält har inhägnats med kravallstaket och vakter.

– Vi har inte sett något liknande på ett århundrade, säger Manuel Castro, om den senaste migrantvågen när han visar runt i tältstaden.

– Därför gör New York nu allt vi kan för att ta hand om de som kommer, fortsätter Castro, som arbetar med migrationsfrågor för borgmästaren.

Skickar dem som hämnd

Migranterna har blivit ammunition i ett politiskt krig mellan röda och blå delstater de senaste månaderna. Texas republikanske guvernör Greg Abbott har sedan i våras skickat en arsenal med busslaster, fyllda av tusentals migranter.
Han skickar dem som hämnd – och för att plocka politiska poäng – på en två dagar lång bussfärd över landet, till demokratstyrda städer.

Abbott anser att de liberala ledarna är hycklare, eftersom städerna slår sig för bröstet för att de välkomnar invandrare, samtidigt som delstaterna längs södra gränsen drar ett tungt ekonomiskt lass när majoriteten av asylsökande tar sig till Texas via Mexiko.

Texasledaren riktade sig direkt till New Yorks borgmästare när han skrev om flyktingfighten i New York Post:

”Borgmästare Adams gillar att klappa sig själv på axeln för att ha välkomnat migranter med öppna armar till sin fristad. Tills han faktiskt måste leva upp till löftena”, och:

”Vad Adams nu måste hantera är en bagatell jämfört med vad gränsstäder brottas med varje dag”.

Därför skickar han nu dagligen flyktingbussar till New Yorks busstation Port Authority – helt utan förvarning och koordinering från Texas om hur migranter som anländer och när. Volontärer kämpar för att ta hand om de som kommer. Ibland familjer med spädbarn. Oftast utan något mer än kläderna de har på kroppen.
Samma sak sker i Washington DC, där busslasterna ibland parkerats demonstrativt utanför vicepresident Kamala Harris hus.

Floridas republikanske guvernör Ron Desantis har också skickat flygplan med migranter till exklusiva Martha’s Vineyard, där den tidigare presidenten Barack Obama har ett sommarresidens.

Även Desantis planerar att fortsätta skicka migranter till demokratledda städer för att sätta ljus på Bidens flyktingpolitik, som han anser havererat.

Nödläge utlyst

Över 19 000 asylsökande har kommit till New York bara de senaste månaderna, vilket har överväldigat stadens härbärgen och hotell som används som tillfälliga flyktingboenden.

Många av de nyanlända kommer främst från länder i Sydamerika, den senaste tiden mest från Venezuela.

New Yorks borgmästare Eric Adams har utlyst nödtillstånd på grund av flyktingvågen.

Han hävdar att staden gått samman för att hjälpa migranterna, men att många fastnat i en förvärrad kris som skapats medvetet av republikanska politiker. Han menar att staden behöver mer hjälp från Biden-administrationen.

– Det här är ohållbart, sa Adams när han nyligen utlyste nödtillståndet.

– Staden kommer att få slut på finansiering för andra prioriteringar.

På grund av nödtillståndet har tältlägret på Randall’s Island kunnat byggas på kort tid.

Först restes ett tältläger på en strand i Bronx, där boende demonstrerade för att stoppa bygget. Konstruktionen översvämmades dessutom, och fick flyttas till Manhattanområdet.

Stark kritik: ”Oacceptabelt”

Tälten har fått massiv kritik från aktivister och lokalpolitiker, som kallar lägret ”inhumant”. Särskilt när kyligare väder väntas inom kort.

Zohran Mamdani, 31, socialdemokratisk politiker i New Yorks delstatsförsamling, är rasande över att borgmästaren byggt flyktinglägret.

– Den här tältstaden är helt oacceptabel. Det är inte annorlunda än de tältstäder för migranter som vi skäller ut Texas och Arizona för. I en av världens rikaste städer finns inga ursäkter för detta. Tältstäderna byggs dessutom av samma leverantör som bygger Trumps gränsmur, säger Mamdani till Aftonbladet.

Borgmästaren Eric Adams har svarat på kritiken från missnöjda lokalpoltiker genom att konstatera att de borde komma med egna konstruktiva idéer.
New York är unikt i USA på det sätt att staden enligt lag är tvungen att bistå med tak över huvudet till alla som behöver det. Med den nya migrantvågen har utmaningen nått en ny nivå.

Enligt kritiker är en tältduk inte ett godkänt tak.

Borgmästaren menar att migrantvågen i New York utvecklats till en nödsituation. Borde man inte utforska alla möjliga lösningar i så fall?

– Jo. Men svaret är inte att utlysa nödtillstånd för att kunna bygga en tältstad utomhus, säger lokalpolitikern Mamdani.

– Det finns dussintals stora inomhuslokaler i New York, som Javits center (en stor mässhall), som lätt kan konverteras för att erbjuda rena sängar, avskildhet och skydd.

”Kortsiktig lösning”

Framför rutnätet av tältsängar står Zach Iscol, chef för New Yorks krishantering.

Han säger att barnfamiljer som anländer till New Yorks bussterminal, från södra gränsen, kommer att skickas till hotell i närheten.

Ensamkommande män kommer däremot dirigeras hit, till tältlägret, från och med nu.

– Det är en kortsiktig lösning för de personer som behöver lista ut vad deras nästa destination är, säger han.

Stadsledningens mål är att migranterna ska stanna i tälten under max fyra dagar, men ingen kommer sparkas ut. Det finns därmed ingen strikt övre gräns för hur länge de får sova i tälten.

I första hand öppnar tälten för 500 män, men lägret kan utöka kapaciteten till tusen personer.

Det kan också byggas ännu fler tältläger – om det första är framgångsrikt.

Totalt har tältstaden kostat motsvarande 3,7 miljoner svenska kronor att konstruera. Tälten kommer att vaktas av säkerhetsvakter dygnet runt. De boende får komma och gå som de vill under dagarna, men har utegångsförbud efter klockan 22.

På kritiken om att tälten är inhumana, svarar krisberedskapschefen Zach Iscol att golven kommer vara uppvärmda till 21 grader under vintern, och att de har värmeslingor så att snö smälter på taken.

Det är oklart hur länge tälten, med utsikt mot Manhattans skyline, kommer att stå kvar.

– Vi kan inte förutse framtiden, det beror på om busslasterna fortsätter komma i samma takt. Men tälten kommer vara kvar här så länge de behövs.