Interna Centerraseriet: ”Börjar likna parti som drivs av maktfullkomlig elit”

Publicerad 2022-11-07

Helena Lindahl lyftes fram av partikollegor och meddelade själv sin kandidatur till partiledarposten.

Men hon nobbades av valberedningen – vars ”öppna process” nu starkt kritiseras inifrån partiet.

– Vi har utvecklats från ett fungerande folkrörelseparti till något som liknar ett parti drivet av en maktfullkomlig elit, säger Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln.

Det var inte direkt någon kändiskavalkad när Centerpartiets valberedning presenterade de tre som ska göra upp om partiledarposten.

Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok har precis nyligen fått framträdande roller i partiet där Bäckström valts till gruppledare i riksdagen, Thand Ringqvist till vice gruppledare och Demirok, tidigare kommunalråd i Linköping, precis valts in i riksdagen.

Trots ett upprop från 18 centerpartister i Svenska Dagbladet för bara ett par veckor sedan, lyste Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten, med sin frånvaro.

Nu riktas kritik mot valberedningen, främst mot urvalsprocessen som upplevs som grumlig och oklar.

– Fram till att man valde ut kandidaterna har det varit en väldigt stängd process. Man har inte redovisat hur många som blivit nominerade, vilka som blivit nominerade eller preciserat hur valberedningen arbetat för att ta fram kandidater, säger Magnus Thulin, ersättare i riksdagen och tidigare vice ordförande för Centerpartiet i Malmö.

Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok kandiderar till partiledare i centern

”Måste gillas av etablissemanget”

Hans syn delas av Helena Lundgren, som precis som Magnus Thulin skrev under uppropet för Helena Lindahl.

– De som gillas av etablissemanget och tillhör eliten i partiet nomineras i större utsträckning. Vi har fått ett parti med ett tydligt maktskikt där vi i toppen har en elitistisk styrning där det på något sätt känns mer eller mindre förutbestämt hur saker och ting ska bli, säger Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln.

– En konstig kultur har uppstått där det känns osunt hur det hänger ihop med valberedningen, partistyrelsen och partiledning. Om man säger att man ska ha en öppen process så skulle man tydligt ha redovisat nomineringarna.

Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln.

Även Can Savran, kommunalråd i Åre hade skrivit under uppropet för Helena Lindahl.

– De här tre personerna är säkert utmärkta kandidater, men den person som blev näst mest kryssad i valet 2018 i Centerpartiet var Helena Lindahl. Hon har stort stöd på landsbygden och inom de gröna näringarna. Jag kan också notera att hon fick stort stöd när hon tillkännagav sin kandidatur för någon vecka sedan, säger Can Savran.

Han fortsätter:

– Att inte pröva henne som kandidat är ett strategiskt misstag som sänder felaktiga signaler. Bara det faktum att hon fått ställa upp hade kunnat stärka Centerpartiet, oavsett om hon blivit partiledare eller inte.

Borde processen ha varit öppnare?

– Om man säger sig ha en öppen process, bör processen också vara öppen. Jag har full respekt för om man inte vill ha en öppen process, men då tycker jag man ska tillkännage spelreglerna innan man sätter igång med nomineringarna.

Helena Lindahl fick under söndagskvällen ett samtal från valberedningen om att hon inte skulle vara en av de tre utvalda kandidaterna. Till sin besvikelse.

– Det är klart att när man väl har bestämt sig för att satsa på det så blir man lite besviken, men samtidigt försöker jag tänka på att vara tacksam för det stöd jag fått.

Favorittippad är Elisabeth Thand Ringqvist.

”Känner starkt stöd”

Efter måndagsförmiddagens pressträff har Helena Lindahls telefon gått varm.

– Det är faktiskt jättemånga som har hört av sig. De beklagar och tycker det är tråkigt, och skickar mycket värme, omtanke, pepp och stöd och vill att jag ska vara kvar i politiken.

Möjligheten finns att nominera kandidater ända fram till stämman 2 februari, men få tror att stämman går emot valberedningens slutliga förslag.

– Nu har valberedningen gjort sitt val, och jag tror det blir väldigt svårt att komma in från sidan. Processen fungerar så, valberedningen är tunga, och ska så vara, säger Helena Lindahl.

Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten.

Har du för få vänner i den absoluta partitoppen?

– Ingen aning, däremot kan jag säga att jag fått mycket stöd från partikretsar och medlemmar. Det räcker gott för mig, för jag kommer inte sluta jobba för frågorna jag brinner för.

Jan Andersson är ordförande i valberedningen och försvarar processen.

– Jag tycker vi har varit öppna. Det har varit öppet att nominera för medlemmar, kretsar, distrikt och syskonorganisationer. Det har varit full öppenhet att skicka in kandidater till valberedningen, sedan har valberedningen lyssnat väldigt noga på hela Centerrörelsen.

Han är inte förvånad över att kritik riktas mot valberedningens arbete.

– Det finns alltid tankar om hur man kan göra på andra sätt. Valberedningen har känt sig trygg i hur vi ska jobba och vi har känt starkt stöd från partiorganisationen.