81-årig pedofil i Växjö döms till tre års fängelse

Publicerad 2023-02-28

En 81-årig pedofil utnyttjade och våldtog två flickor under lång tid.

Han lockade småflickorna som var nyanlända i Sverige med katter, glass och tecknade filmer.

Nu döms han till fängelse och han ska också betala miljonbelopp i skadestånd.

Den äldre grannen var snäll och hjälpte nyanlända flyktingfamiljer i sitt kvarter i Växjö.

Men i själva verket var han pedofil. Under lång tid utnyttjade och våldtog han minderåriga flickor från två olika familjer.

Nu har han dömts till tre års fängelse. Han ska också betala skadestånd till flickorna. 850 000 kronor till den ena och 1 550 000 kronor till den andra.

”Hjälpte till med myndighetspapper”

En av flickorna, som flytt med sin familj från krig, berättar att hon ”lärde känna honom för han bodde granne med henne och hennes familj när de kom till Sverige. Han introducerade henne till den svenska kulturen”.

Här bodde den misstänkte pedofilen.

Flickan var då i lågstadieåldern.

– Han var jättenära med min familj och de såg honom som en person som hjälpte dem komma framåt i det svenska samhället. Han hjälpte till med myndighetspapper och allt sånt, säger hon i polisförhör.

Den andra flickan berättar i polisförhör att han hade två katter hon och hennes kompis fick passa och att han var snäll och hjälpte till med att laga hennes cykel. Hon var då tio år gammal.

Efter att ha vunnit familjernas och flickornas förtroende ska han ha börjat tafsa på flickorna och förgripa sig på dem. Flickorna var i 11-årsåldern när övergreppen började.

Övergreppen mot flickorna ska, enligt åtalet, pågått under flera år.

”Ett stort antal fall av våldtäkt mot barn”

Om de gjorde olika sexuella saker och tog på honom ska de ha fått glass eller pengar som belöning. De fick vara hemma hos honom och titta på tecknade filmer.

Övergreppen ska sedan ha fortsatt tills flickorna var i 15–16-årsåldern.

”N.N. döms nu för ett okänt antal fall (ett stort antal tillfällen) av sexuellt ofredande mot Sekretess A och Sekretess B, som då båda var under 15 år”, skriver Växjö tingsrätt i domen.

Vidare skriver domstolen att mannen döms ”för ett okänt antal fall (ett stort antal tillfällen) av sexuellt övergrepp mot barn”.

Växjö tingsrätt konstaterar också i domen att 81-åringen döms för ”ett stort antal fall av våldtäkt mot barn och därutöver för många fall av sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande”.

Barnfilmer som hittades hemma hos den misstänkte mannen.

Utredde om det fanns fler utsatta flickor

På grund av mannens höga ålder, 81 år, sätter tingsrätten ned fängelsestraffets längd.

”Ett så långt fängelsestraff som straffvärdet här föranleder skulle riskera att drabba honom oskäligt hårt. Detta förhållande bör föranleda en väsentlig nedsättning av fängelsestraffets längd. Tingsrätten anser att de bedömningar som gjorts i de angivna hovrättsfallen innehåller en rimlig norm innebärande nedsättning av straffmätningsvärdet med omkring 30 procent”, skriver man.

Åklagare och polis har i utredningen mot mannen undersökt om det funnits flera flickor i området som blivit utsatta av honom, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Vi utredde om det kunde finnas en flicka till, men så var det inte, sa kammaråklagare Emma Berge till Aftonbladet efter att åtalet lämnats in till tingsrätten

ANNONS