Tidslinje: Så tog vi oss igenom pandemin

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2023-05-05

Nya restriktioner, nya mutationer och nya pressträffar präglade åren med pandemin. Här är några av milstolparna längs vägen.

31 december 2019:

Världshälsoorganisationen (WHO) informeras av Kina om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i Wuhan.

7 januari 2020:

Viruset identifieras av WHO som ett nytt virus i familjen coronavirus.

11 januari 2020:

Kina rapporterar det första dödsfallet.

31 januari 2020:

Sverige får sitt första bekräftade fall av covid-19. En kvinna i 20-årsåldern som har besökt Wuhan isoleras på sjukhus i Jönköping.

1 februari 2020:

Sveriges regering klassar coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom.

11 mars 2020:

Det första dödsfallet med covid-19 rapporteras i Sverige. Samma dag klassar WHO virusutbrottet som en pandemi.

16 mars 2020:

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 att stanna hemma och inte ens gå ut för att handla mat. Arbetsgivare uppmanas att införa distansarbete, och dagen efter rekommenderar regeringen distansstudier för gymnasieskolor, universitet och högskolor.

6 april – 12 april 2020:

Sett till antalet avlidna blir veckan den dödligaste under pandemin i Sverige. Totalt rapporteras 737 dödsfall, över 100 per dag, enligt Socialstyrelsens statistik där covid-19 angetts som dödsorsak.

25 april 2020:

Den snabba smittspridningen tvingar sjukvården att snabbt skala upp kapaciteten för intensivvården i landet. Den här dagen är trycket som högst i landet när totalt 558 personer vårdas på intensivvårdsavdelningar.

Oktober 2020:

Efter att smittotalen lagt sig under sensommaren och inledningen på hösten lättas en del restriktioner. Besök på äldreboenden tillåts igen och de särskilda råden för personer över 70 år skrotas. Samtidigt som lättnaderna sker är Sverige på väg in i en andra kraftig smittovåg.

Filmer från fulla nattklubbar och dansgolv får regeringen att ångra lättnaderna och införa nya begränsningar.

– Det får vara slutfestat nu! säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

November 2020:

Beslut fattas om att endast åtta personer tillåts i sällskap på krogen, och likaså allmänna sammankomster. Några dagar senare införs alkoholstopp från klockan 22.

December 2020:

Restriktionerna skärps ytterligare för att begränsa smittspridningen. Gymnasieskolor stängs och inför julfirandet meddelas att max åtta personer får samlas under högtiden. I inledningen på det nya året rekommenderas människor att använda munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken.

26 december 2020:

En ny virusmutation från Storbritannien, som senare skulle få namnet alfa, har nått Sverige och Södermanland. Mycket tyder på att alfa ger en allvarligare sjukdom än det ursprungliga viruset, och den efterföljande våren blir varianten dominerande i hela landet.

27 december 2020:

Vaccinationerna i Sverige inleds. Först ut blir 91-åriga Gun-Britt Johnsson på äldreboendet Boken i Mjölby.

10 januari 2021:

Pandemilagen införs.

Februari 2021:

Den andra smittvågen ser ut att avta och fullvaccinerade äldre på boenden får åter träffa nära och kära. Det dröjer dock inte många veckor innan smittspridningen återigen tar fart och en tredje våg, som får till följd att nya tuffa åtgärder väntar.

Mars 2021:

Alla serveringsställen och restauranger måste stänga senast klockan 20.30 och max 500 personer tillåts vistas i varuhus, butiker, badhus, gym- och sportanläggningar.

Samtidigt pyr ett allt större missnöje mot restriktionerna. En lördag samlas hundratals personer i centrala Stockholm för att demonstrera under parollen ”Frihet och sanning”. Demonstrationen saknar tillstånd och bryter mot restriktionerna.

Juli 2021:

Smittspridningen har successivt avtagit och restriktionerna börjar lättas igen. Ett vaccinpass införs i EU.

Samtidigt har den nya virusvarianten från Indien, delta, blivit dominerande i landet. Delta visar sig vara än mer smittsam och ge en allvarligare sjukdom än alfa.

29 september 2021:

Alla restriktioner i det svenska samhället hävs, men inom vård och omsorg består vissa smittskyddsåtgärder.

– I praktiken kan vaccinerade leva som vanligt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

29 november 2021:

Det första fallet av virusvarianten omikron bekräftas i Sverige.

December 2021:

När smittspridningen ökar införs nya restriktioner för att minska trängseln på olika platser. Krav på vaccinationsbevis krävs vid allmänna sammankomster och större tillställningar inomhus.

Januari 2022:

Fler åtgärder sätts in för att minska smittan. Bland annat uppmanas alla som kan att arbeta hemifrån och öppettiderna på restauranger och krogar begränsas.

3 februari 2022:

Regeringen meddelar att alla restriktioner slopas från den 9 februari.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Beslutet motiveras med att vaccinationstäckningen är hög och att färre blir allvarligt sjuka. Dessutom har kunskapsläget förbättras om omikron, som inte visar sig ge lika svåra symtom.

1 april 2022:

Pandemilagen upphävs och likaså lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som restauranger och barer. Dessutom slutar covid-19 att klassas som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

December 2022:

Efter stora protester i Kina väljer styret i landet att överge sin stränga nollcovidpolicy. Följden blir en skenande smittspridning med flera hundra miljoner smittade på bara några veckor. Regeringen inför därefter krav på negativt covid-19-test för resenärer från Kina.

15 februari 2023:

Rekommendationen om att testa vård- och omsorgspersonal med symptom för covid-19 tas bort. Däremot är sjukdomen fortfarande anmälningspliktig, vilket innebär att sjukvården ska anmäla smittfall till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

5 maj 2023:

Coronaviruset utgör inte längre ett internationellt nödläge, meddelar WHO.

Rättad: I en tidigare version av texten fick en av händelserna fel årtal.

Följ ämnen i artikeln