S-basen i Botkyrka: Jag ser allvarligt på uppgifterna

Publicerad 2023-02-01

Regionrådet Jens Sjöström, ordförande för S i Botkyrka, vill inte uttala sig om Aftonbladets avslöjande om innehållet i rapporten om kommunalrådet Ebba Östlins påstådda övertramp.

Här svarar han bland annat på frågor om varför medlemmarna inte fick ta del av utredningen innan omröstningen där hon tvingades bort.

Hur allvarliga är anklagelserna i rapporten enligt dig?

– Jag tänker inte kommentera själva rapporten eller underlaget till den, därför att jag har en stark integritet och respekt för de inblandade parterna i detta. Det finns en rapport, det kan jag bekräfta.

Känner du att man gått till botten med det här i och med utredningen, att det blev en bra produkt som är sanningsenlig?

– Det finns säkert många som vill recensera kvaliteten på olika saker, men jag bara konstaterar det att vi har gjort det uppdrag som vi fick från medlemsmötet den 3 december, styrelsen har tagit fram en rapport och också muntligen föredragit den på medlemsmötet och efter det begärdes en sluten omröstning.

Jens Sjöström, ordförande för S i Botkyrka.

Medlemmar som var på plats har varit kritiska till att man inte fick ta del av närmare innehåll i rapporten, vad säger du om det?

– Det här är ju med stark respekt när det gäller personärenden och integritet och bedömningen har varit här att det här är så pass känsliga frågor att vi inte på något sätt vill att människor kommer till skada i en sådan här process och därför har vi inte heller delat ut någon rapport utan det har föredragits muntligt.

Hur ska medlemmarna då på ett vettigt sätt kunna ta ställning?

– Den här frågan har ju diskuterats sedan en tid tillbaka så ställningstaganden finns nog i viss mån sedan tidigare kanske. Den här rapporten har kompletterat det. Jag läste lugnt och sakligt upp den så att alla skulle kunna ta del av den rapportens innehåll.

Vi har uppgifter om att en nätverkskriminell person som är central för drogförsäljningen i området var med i lördags och röstade. Hur ser du på det?

– Jag har inga såna uppgifter.

Hur påverkar det förtroendet för processen?

– Jag har bara konstaterat att jag ser allvarligt på de här uppgifterna som sprids i media och fortfarande finns det inga sådana uppgifter som är bekräftade och jag har i andra mediala sammanhang uppmanat personer, om man har sådana uppgifter, att höra av sig till partiet.

Enligt våra källor har det funnits en sådan närvaro.

– Jag kan inte kommentera det, jag har inga sådana uppgifter.

En av anklagelsepunkterna är att Ebba Östlin baktalat Liberalerna, varför är det allvarligt?

– Jag kommenterar ingenting utifrån rapporten.

När har de nya medlemmarna anslutit till S i Botkyrka?

– Jag kan konstatera att vi sedan början av december fått ett 30-tal nya medlemmar och av dem var det 23 stycken som var närvarande här, men det finns ingen som vet hur de har röstat. Det här var ett möte i god demokratisk anda som också partidistriktet var med och övervakade.

Vad hoppas du ska prägla den nya gruppledaren och KSO:n?

– Min bild är att vi ska finna en gruppledare som har ett stort och brett stöd i vår organisation som kan representera alla medlemmar.

Följ ämnen i artikeln