Kriminalvården kan ta över sluten ungdomsvård

TT

Publicerad 2021-02-02

Fagareds ungdomshem i Lindome utanför Göteborg tar emot pojkar i åldrarna 15 till 20 år som är omhändertagna med stöd av LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) eller dömda enligt LSU (lag om verkställighet av sluten ungdomsvård). Arkivbild.

En majoritet i justitieutskottet uppmanar regeringen att utreda en överföring av den slutna ungdomsvården till kriminalvården.

De fyra borgerliga partiernas förslag backas nu upp av Sverigedemokraterna.

Regeringen aviserade i januari att en utredning ska se över regleringen av den slutna ungdomsvården. Utredningen ska bland annat överväga om vårdtiderna ska förändras, hur kvalitén och säkerheten kan förbättras och hur utslussningen ska utformas.

Det här räcker inte, anser Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. I förra veckan lade de ett förslag till utskottsinitiativ i justitieutskottet där de uppmanar regeringen att utredningen även ska utreda en överföring av den slutna ungdomsvården till kriminalvården.

På tisdagens sammanträde stod det klart att Sverigedemokraterna stödjer förslaget. Formellt är det ännu inte justerat i utskottet, men det betyder att det finns en majoritet i riksdagen för kravet.

Den slutna ungdomsvården sker på ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS. Enligt de borgerliga partierna är säkerheten alldeles för dålig på hemmen. Bara under 2020 skedde 26 rymningar från den slutna ungdomsvården.

Rättad: I en tidigare version av artikeln var rubriken missvisande.