Höstrusket håller i sig – trots metrologisk sommar

Publicerad 2020-10-09

Det blir fortsatt milt och blött i Uppsala i veckan.

I helgen blir vädret fortsatt milt och blött.

Men även solen kommer att kika fram.

– Trots det ruskiga vädret är det fortfarande metrologisk sommar.

Vädret kommer att vara fortsatt milt och blött under veckoslutet.

Det kommer att regna mycket under fredagsförmiddagen, men lagom till lunch väntas regnet passera och molntäcket lätta. Resten av fredagen blir solig men lite blåsig med omkring 12 grader.

Lördagsmorgonen bjuder på sol varvat med moln, sedan kommer molnigheten öka under dagen. Det blir uppemot 11-13 grader.

Under eftermiddagen eller kvällen kommer lite kraftigare regn.

– Det kan falla från 5 mm till uppemot 20 mm regn mellan lördag eftermiddag och söndag morgon. Det är dock lite osäkert exakt hur regnet kommer röra sig i nuläget, säger Mikael Sjöstrand, metrolog på Klart.

Under söndagsmorgonen kommer regnet att röra sig bort, och det blir troligtvis ett par solglimtar. Mot slutet av dagen väntas dock mer regn, men inte lika kraftigt.

Nästa vecka inledds på samma vis som denna med mycket moln och regn. Under andra halvan av nästa vecka ser det ut som att det blir kallare, men även lite soligare.

När kommer hösten egentligen?

– Det ruskiga vädret som varit på sistone kan mycket väl gör att det känns som höst samtidigt som löven har börjat byta färg. Meteorologiskt har det dock inte varit några dagar med hösttemperaturer i Uppsala, säger Mikael Sjöstrand.

För att det ska bli meteorologisk höst krävs det att dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader 5 dagar i följd.

– Eventuellt kan det bli meteorologisk höst mot slutet av nästa vecka i fall de nordliga vindar står sig i ett par dagar och det blir klart väder om nätterna.

Följ ämnen i artikeln