Amerikanska gymnasiet blir först att kräva munskydd

Publicerad 2020-10-16

Amerikanska gymnasiet i Göteborg inför krav på munskydd.

Det omdiskuterade tygstycket ska användas i matsal, korridor och andra offentliga platser.

– Utgångspunkten är att inte smitta andra, säger rektor Peter Hedelin.

Sverige har fått sin första skola som inför krav på munskydd. Det handlar om Amerikanska gymnasiet i Göteborg som från och med idag gör det obligatoriskt för eleverna att bära munskydd på ”allmänna ytor”, såsom matsal och korridorer.

Munskydden kommer delas ut gratis till eleverna i kön till matsalen.

– Vi har gjort det obligatoriskt fram till höstlovet för att se hur det påverkar smittspridningen, säger Peter Hedelin, rektor på Amerikanska gymnasiet.

Bakgrunden till beslutet är att skolan precis haft stängt under tio dagar på grund av ett smittoutbrott bland eleverna.

– Vi har haft en smittspridning som började med en fest där 2–3 elever blev smittade. Efter det övergick vi helt till distansundervisning så det är först idag som eleverna är på plats igen, säger Hedelin.

Spridda reaktioner

Beslutet har mötts av blandade reaktioner av eleverna på friskolan. En elev som Aftonbladet har pratat med tycker att åtgärden känns ”överflödig”.

– Det går ju lite emot vad Anders Tegnell säger. Sedan är det ju lite ironiskt att vi är den amerikanska skolan och följer den amerikanska paniken, säger han.

Sverige har i nuläget inte har några krav på användning av munskydd på allmänna platser.

Han beskriver det som att det finns två läger på skolan – de som anser att man är dum om man använder munskydd och de som tycker man är dum om man inte gör det. Men alla elever verkar respektera beslutet och följa de nya reglerna.

Så gott det går i alla fall.

– Det är lite svårt i matsalen. Man måste ju använda munnen när man äter, säger eleven.

Kontroversiell fråga

Frågan om munskyddets effektivitet för att minska smittspridning är omdebatterad, såväl nationellt som internationellt. Sverige sticker i nuläget ut som ett av få länder i västvärlden som inte har några krav på användning av munskydd på allmänna platser. Enligt Peter Hedelin är skolan medvetna om att munskyddsfrågan har ”otydlig vetenskaplig förankring” men betonar samtidigt att det kan finnas andra skäl för användning på skolorna än samhället i övrigt.

– Utgångspunkten i skolan är att inte smitta andra, inte att undvika att bli smittad själv. Där skiljer vi oss en del från exempelvis sjukvården. Men det är också en symbolisk fråga. Vi vill visa att vi tar pandemin på allvar, säger Peter Hedelin.

Kravet kommer gälla fram tills eleverna går på ett två veckor långt höstlov om tio dagar. Därefter ska skolan utvärdera om munskyddet har haft en påverkan på smittspridningen.

– Sedan beror det också på samhällsutvecklingen i övrigt så det kan finnas flera olika alternativ efter lovet. Går smittspridningen ner så kanske det blir frivilligt med munskydd efter det, säger Hedelin.