Kraftig nedkylning ingen hjälp vid hjärtstopp

TT

Publicerad 2021-06-17

Varje år drabbas omkring 6 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Arkivbild.

En etablerad behandling för att vinna tid vid hjärtstopp kan vara verkningslös, visar en studie. Nu kan man lägga resurserna på annat, menar forskarna.

Att sänka kroppstemperaturen till 33 grader Celsius hos patienter som drabbats av hjärtstopp har länge ansetts vara ett sätt att öka överlevnaden och minska risken för hjärnskador. Men nu visar en stor internationell studie i tidskriften New England Journal of Medicine, som letts av svenska forskare, att behandlingen inte tycks ha någon effekt.

Studien omfattade 1 900 patienter i 14 olika länder som hamnat i koma efter hjärtstopp som inte skett under sjukhusvård. Hälften fick kraftig kylbehandling, den andra hälften fick behålla normal kroppstemperatur. Sex månader efter behandlingen hade ungefär hälften av patienterna avlidit i bägge grupperna. Forskarna kunde inte heller se någon skillnad vad gäller förekomsten av svåra eller medelsvåra funktionsnedsättningar, som drabbade 55 procent av patienterna i bägge grupperna.

”Resultaten är viktiga men inte oväntade. Under 20 års tid har vi gjort och trott på dessa insatser som vi nu ser inte gör skillnad i överlevnad. Nu kan man lägga resurserna på annat, och prioritera andra saker i akutskedet av hjärtstopp”, säger studiens försteförfattare Josef Dankiewicz, forskare vid Lunds universitet och ST-läkare vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.