Makthavarna: Tärande att inte träffa nära och kära under pandemin

Publicerad 2020-11-19

Vänner, familj och möten med kollegorna.

Det saknar flera makthavare i regionen just nu, visar Aftonbladets enkätundersökning bland regionråden i Skåne.

– Att inte kunna träffa sina nära och kära som man vill och brukar är tärande, säger Anna Jähnke (M).

Carl Johan Sonesson (M) vid Region Skånes fullmäktigemöte i Rådhus Skåne i Kristianstad i april.

Hur har ditt liv ändrats sedan coronautbrottet?

Carl Johan Sonesson (M), regionråd och ordförande i Regionstyrelsen

– Jag har tackat nej till ett antal fester jag varit inbjuden på och mest gjort aktiviteter med mina barn och nära vänner som jag normalt träffar ofta.

– Jag har inte varit i Stockholm sedan februari. Inte alls utomlands mer än en gång i Köpenhamn i början av augusti när smittan var som lägst. Senare blev läget plötsligt helt värre en månad senare och då sa jag, när smittan drog iväg mycket i Danmark, att man bör vara försiktig att företa nöjesturer, till regioner och Danmark där smittan var hög. Men inte att man ska stänga gränsen eftersom det är viktigt för arbetsmarknaden att hålla öppet. 

Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden

– Det har inneburit färre sociala kontakter och aktiviteter, både privat och arbetsmässigt. Vilket jag tycker är både tråkigt och jobbigt. Att inte kunna umgås hur man vill och med vem man vill samt inte kunna resa, har verkligen gett mig ett nytt perspektiv. Många saker som man tidigare tagit förgivet och nu saknar.

Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande i Sjukhusstyrelse Helsingborg

– Det har förändrats på flera sätt. Jag har blivit mer medveten om följa myndigheters råd och rekommendationer. Dessutom har jag haft personer i bekantskapskretsen som drabbats av dödsfall och sjukdomar.

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

– Som ytterst ansvarig politiker för sjukvården och som privatperson så har pandemin påverkat min vardag ganska hårt. Jag har en immunbristsjukdom som påverkar mitt immunförsvar. Sjukdomen är inte lika påtaglig nu, men jag tillhör därmed en riskgrupp och har följt rekommendationerna och riktlinjerna. Jag har säkerställt, i samråd med mina kollegor från andra partier, att vi genomför sammanträden på ett säkert sätt ur ett smittskyddsperspektiv. Det har varit tacksamt att alla partier har varit behjälpliga i detta.

Mitt liv har också fått en förändring i det avseendet att jag fördjupat mig och följer covid-19-situationen ganska intensivt, dels för att förmedla vidare informationen till allmänheten, vilket är något jag gjort dagligen sedan 18 mars 2020.

Carina Zachau (M), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden

– Jag funderar om vissa saker är nödvändiga speciellt om de innebär fysiska möten. Mycket digitala möten.

”Gör en adventskalender där du ringer en person varje dag fram tills julafton!” – Birte Sandberg (C) tipsar om att man nu kan passa på att vara extra noggrann med att höra av sig till nära och kära.

Birte Sandberg, regionråd (C) ordförande i Primärvårdsnämnden

– Mer uteaktiviteter. Mindre socialt umgänge med släkt och vänner och färre fester.

Anna Mannfalk, regionråd (M) och förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

– Att tvingas avstå från nära sociala kontakter med min gamla mamma 92 år och barnbarn har varit tufft. Sedan har jag arbetat ännu mer än vanligt som regionråd för skånsk sjukvård, med det ansvar som det innebär.

Sara Svensson, regionråd (V)

– Den stora förändringen är att mitt arbete blivit mestadels digitalt, det är en stor förändring eftersom jag vanligen träffar mycket människor i mitt arbete.

Sara Svensson, Regionråd (V)

Henrik Fritzon (S), Regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna

– Yrkesmässigt genom att jag inte resor till Stockholm och Köpenhamn som jag normalt gör regelbundet. På det privata planet genom att jag inte åker på semesterresor.

Carina Svensson (S), regionråd och andre vice ordförande i SUS sjukhusstyrelse 

– Jag träffar min mamma väldigt sällan, men vi använder WhatsApp.

Per Einarsson (KD), regionråd, gruppledare, ordförande i Psykiatri Habilitering och Hjälpmedelsnämnden

– Väldigt mycket färre fysiska möten och begränsad möjlighet till längre resor. Det har blivit ännu mer tydligt att människan behöver gemenskap. Isolering och ensamhet gör oss deppiga och trötta.

Niclas Nilsson (SD), regionråd

– Jag reser nästan inte alls, bara nödvändiga resor. I stort sett inga krogbesök på kvällar och träffar väldigt få människor utanför jobbet.

Yvonne Augustin (S), regionråd och andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden

– Mitt liv har ändrats främst genom att jag inte på samma sätt deltar i möten, träffar släkt och vänner. Jag går inte på konserter eller går och strosar i affärer. Går bara på nödvändiga möten, så exempelvis tandläkare har jag valt att avvakta med.

Annette Linander (C), regionråd, gruppledare och förste vice ordförande i Regionstyrelsen

– Mycket mer hemarbete med telefon och digitala möten. Har alltid varit svårt att dra en linje mellan ”jobb” och fritid men nu är det ännu svårare.

Vad har du saknat mest under pandemin?

Carl Johan Sonesson (M)

– Självklart friheten att kunna planera för en resa eller social aktivitet är något jag saknar.

Anna Jähnke (M)

– Att kunna umgås med min mamma på ett ”normalt” sett. Att inte kunna träffa sina nära och kära som man vill och brukar är tärande. 

Anders Lundström (KD)

– Att träffa släkt och vänner på ett naturligt sätt. Har tvingats ställa in ett antal fester och glada tillfällen med vänner och släkt.

Gilbert Tribo (L)

– Jag har saknat att träffa mina vänner, partikamrater och politiska kollegor från olika delar av landet. Jag är en mycket social varelse och tycker om de sammanhangen. Det är en sak att träffas digitalt, men en annan att ha närhet till sina kollegor och kunna träffas ”face to face”. Jag tror mycket på det personliga mötet, som tyvärr behöver stå tillbaka nu under en överskådlig framtid.

Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne. Arkivbild från tågdepån i Hässleholm, maj 2020.

Carina Zachau (M)

– Träffa nära och kära som på grund av ålder inte ska riskera att utsättas för smitta. Saknar de fysiska mötena med kollegor och samarbetspartners. Det är svårt att tolka ansiktsuttryck och kroppsspråk när man arbetar digitalt.

Birte Sandberg (C)

– Att träffa goda vänner, restaurangbesök och resa. I mitt förtroendeuppdrag saknar jag mest att jag inte kan göra verksamhetsbesök på till exempel Vårdcentraler och Ungdomsmottagningar.

Anna Mannfalk (M)

– Att kunna krama nära och kära, umgås med vänner och resor saknar jag. Ovissheten om hur länge detta skall pågå bidrar till saknaden.

Sara Svensson (V)

– Friheten att kunna umgås och göra saker som jag brukar ta för givet annars som att träffa vänner och familj, gå på museer och idrottsevenemang.

Henrik Fritzon (S), regionråd i opposition och gruppledare för Socialdemokraterna i Skåne.

Henrik Fritzon (S)

– Jag saknar att göra verksamhetsbesök inom regionens verksamheter, framförallt sjukvården. Jag saknar också att träffa och prata med medborgare på gator och torg.

Carina Svensson (S)
– Spontana besök och aktiviteter. 

Per Einarsson (KD)

– Att fullt ut kunna umgås med mina äldre föräldrar, släktingar och vänner. Att få det där lilla extra i livet med olika livearrangemang, semesterresor och spontana möten. Att som politiker inte fysiskt kunna besöka verksamheter eller möta patient- och anhöriggrupper gör arbetet mycket fattigare.

Niclas Nilsson (SD)

– Resor och umgänget med vänner och bekanta.

Yvonne Augustin (S)

– Jag saknar mest att umgås med mina barn och barnbarn. Att äta och umgås tillsammans med dem. Jag saknar att träffa mamma som bor på vårdboende där det just nu är besöksförbud.

Annette Linander (C)

– Att träffa människor och vara ute på verksamhetsbesök. Även att inte kunna resa börjar kännas jobbigt.

***

Fotnot: Enkäten skickades ut till samtliga 18 regionråd i Region Skåne, svar kom in från 14.

ANNONS