Finlands statsminister: Läget är allvarligt

Av: TT

Publicerad:
Finlands premiärminister Sanna Marin iförd munskydd i Bryssel i oktober. Arkivbild.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Finlands premiärminister Sanna Marin iförd munskydd i Bryssel i oktober. Arkivbild.

Finland har tidigare hyllats som ett framgångsland i sin hantering av coronapandemin – men nu varnar regeringen för att antalet nya fall stiger i en oroande takt.

Dock är det inte läge att åter aktivera beredskapslagen, meddelar statsminister Sanna Marin.

Finland har fortfarande Europas näst bäst smittoläge, sett till antalet smittade per 100 000 invånare under den senaste tvåveckorsperioden. Men läget kan förvärras snabbt, precis som i många andra länder i Europa, säger statsministern.

Den senaste veckan har en drastisk ökning kunnat konstateras i hela landet, och om inte finländarna börjar följa rekommendationerna finns det risk för att sjukvården blir överbelastad, säger Sanna Marin vid en presskonferens på torsdagen.

– Läget är allvarligt och vi ska också ta det på allvar. Allt fler regioner är i fara att hamna i den tredje fasen av epidemin om vi inte vidtar åtgärder genast. Vi ska vara proaktiva så att läget inte försämras.

70 procent ökning

I landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger, steg antalet fall förra veckan med närmare 70 procent jämfört med veckan före. Hälsovården där löper risk att överbelastas inom ett par veckor, rapporterar YLE.

Regionen ska nu stoppa alla allmänna möten inomhus och utomhus och elever äldre än 15 år kommer att distansundervisas.

De mest drabbade regionerna uppmanas också att tillfälligt stänga alla offentliga platser som bedöms utgöra hög risk.

De finländska ministerierna ska inleda förberedelser så att beredskapslagen kan införas snabbt om det blir aktuellt, rapporterar Hufvudstadsbladet. Beredskapslagen ger myndigheterna långtgående mandat vid krissituationer och tillämpades i våras för att bromsa coronapandemin. Den avaktiverades dock under sommaren.

Kan påverka

Sanna Marin understryker under presskonferensen att finländarna själva genom sitt agerande kan påverka hur de närmaste veckorna blir.

– Begränsningar och rekommendationer fungerar endast om de följs. Vi har alla ansvar för att hindra spridningen av smittan. För att kunna ta hand om varandra måste vi börja med oss själva.

Och om smittan sprids mer i vissa områden kan det bli aktuellt att begränsa människors resande inom det området, säger statsministern.

– Och då kan man också begränsa möjligheten att röra sig inom ett visst område om det är nödvändigt för att avvärja ett allvarligt hot mot människors liv och hälsa.

Vill inte bötfälla

I nuläget begränsar Finland antalet personer som får finnas i publiken på evenemang, distansarbete rekommenderas och begränsningar har införts för alkoholservering. Dessutom behöver personer som reser in i landet ha ett färskt negativt coronatest, och munskydd rekommenderas för alla.

Statsministern säger att hon vill undvika att bötfälla finländare som inte använder munskydd, och vill därför inte stifta tillfälliga lagar om det. Hon hoppas i stället att rekommendationer om munskydd ska räcka.

– Alla ska använda munskydd när vi umgås med andra människor, och i första hand ska vi undvika den fysiska kontakten. Om kontakten är nödvändig, till exempel när man går till butik eller apotek, då ska man använda munskydd.

Publicerad: