Avgörande bevisningen som gärningsmannen glömde – missade brottsbil

Publicerad 2021-03-23

15 personer åtalas efter ett mord på öppen gata i Göteborg förra året. 

Avgörande bevisning blev en bil som gärningsmännen inte hann göra sig av med.

– Man hade säkert tänkt bränna upp den här bilen som man hade färdats med till och från brottsplatsen men det hann man inte, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Den 3 maj mördades den 33-årige mannen på en öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. Mannen, som pekas ut som en av ledarna för ett kriminellt nätverk, sköts med minst nio skott, på en öppen gata i fjol.

Mannen hade deltagit i ett födelsedagsfirande på en adress i Gamlestaden. Totalt har åtal väckts mot 15 personer och 9 av dem misstänks för för mord på mannen.

Redan samma dag, på kvällen, hittade polisen en bil, som gärningsmännen misstänks inte hann bränna upp, som dumpats i ett område.

Avgörande bevisning snabbt

I utredningen framgår det att det misstänks vara bilen som gärningsmännen färdades i till och från brottsplatsen.

– Man hade snabbt dumpat den här bilen på vägen därifrån och vår absoluta misstanke är att den skulle brännas, eftersom den låg en flaska med brännbar vätska i. Vi hittade ytterligare en bil med dunkar och bensin i, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Förutom brännbar vätska hittade polisen även två vapen som låg helt öppet i bilen. Åklagaren misstänker att det var bilen som skulle brännas upp.

– På något sätt hade man väl tänkt att det här skulle ske men det hanns inte med efter som att polisen var snabba, säger Helena Treiberg Claeson.

Åklagaren: Samverkan bakom mordet

I utredningen framgår det att mordet var utförligt planerat och att flera personer samverkade för att genomföra mordet. Bland annat genom meddelanden via en krypterad kommunikationstjänst.

Åklagaren berättar att gärningsmännen cirkulerat runt i brottsbilen där offret bor och platser där han vistas mycket.

– Det är den här gemensamma spaningen som leder fram till att man faktiskt kan, och sen har man även samordning direkt via telefoni. Tre ensamma personer hade inte kunnat begå det här mordet, säger Helena Treiberg Claeson och fortsätter:

– Det här är större än så, det är inte bara de här tre personerna i brottsbilen utan det är andra personer vars medverkan har varit oundvikligen nödvändig för att det skulle kunna bli ett mord.

Nekar till brott

Samtliga av de nio personerna åtalas också för förberedelse till mord på tre av den mördade mannens släktingar. Tre av dem åtalas även för att med hjälp av krypterade telefoner ha planerat gärningarna mot släktingarna under våren förra året.

Ytterligare två personer åtalas för anstiftan till mordet. Fyra andra personer åtalas för att ha varit delaktiga i mordet eller i förberedelser till mord som inte genomförts.

Genom utredningen har de åtalade nekat till brott.

Rättegången inleds på fredag.