Iran: Terrordåd på atomanläggning

TT-AFP

Publicerad 2021-04-11

Irans president Hassan Rohani lyssnar till en genomgång om landets atomprogram på lördagen.

Det tillbud i den iranska anrikningsanläggningen Natanz, som rapporterades under söndagen, var ett resultat av en "terrorhandling", enligt Iran.

Ett israeliskt mediebolag uppger att underrättelsetjänsten Mossad ligger bakom tillbudet.

Det är Irans kärnenergichef Ali Akbar Salehi som slår fast att händelsen rör sig om en terrorhandling, enligt landets statliga television.

Kärnenergichefen säger också att världssamfundet och FN:s atomenergiorgan IAEA nu måste börja förhålla sig till vad han kallade "kärnenergiterrorism".

Och Ali Akbar Salehi förklarar samtidigt att Iran förbehåller sig rätten att agera gentemot gärningsmännen.

Den israeliska public service-kanalen Kan rapporterade därpå – med hänvisning till icke-namngivna säkerhetskällor – att Israels underrättelsetjänst Mossad hade utfört en cyberattack mot den iranska kärnanläggningen.

Ingen officiell Israelföreträdare har kommenterat Kans uppgifter.

Tidigare under söndagen hade en talesperson för Irans atomenergiorgan sagt att "en olycka ägt rum i en del av anrikningsanläggningens elektriska krets".

Beskedet kom bara en dag efter det att Iran startat tre urancentrifuger i just Natanz, vilket högtidlighölls genom en ceremoni ledd av president Hassan Rouhani.

Åtgärden bryter mot Irans åtaganden under det kärnenergiavtal som USA under veckan som gick tog steg för att återuppliva genom indirekta samtal i Wien.

Ingen ska ha kommit till skada och ingen radioaktivitet ska ha läckt i samband med händelsen i Natanz, enligt den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Fars.