Smittskyddsläkaren i Åre: Inte fjällen som är problemet

Uppdaterad 2021-07-20 | Publicerad 2021-03-01

ÅRE. Att åka till fjällen är i sig inte ett stort problem.

Smittorisken uppstår när man umgås med människor utanför familjen, säger smittskyddsläkaren Annika Ersson:

– Det går att vara turist i fjällvärlden utan att trängas med andra.

På Östersunds sjukhus vårdas tre patienter på intensiven. Sju personer med covid-19 är inlagda. Det är låga siffror även för att vara i Östersunds kommun. Däremot har coronasmittan ökat markant.

Förra veckan rapporterades 330 nya fall med covid-19. Av dessa var cirka 15 procent fjällresenärer som smittats i sina hemregioner men testat sig i Åre, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

– Det är oroande med tanke på att vi i februari annars legat kring 200–250 fall i veckan. Det kan absolut ta fart.

Enligt Annika Ersson är det för tidigt att säga hur det har gått under sportlovet och om turisterna har påverkat smittspridningen i regionen.

– Vi har testkört hur det fungerar under jul och nyår och såg ingen smittspridning som tog fart då.

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Vad tycker de boende om att backarna är öppna?

– Det är väldigt blandat. Många är oroliga men många är också glada.

Finns det ekonomisk press på er i det här? Om ni stänger ner fjällvärlden hade det lett till en ekonomisk kris?

– Alla åtgärder man vidtar måste stå i proportion till att inte sätta in åtgärder. Allting får konsekvenser. Det är inte alltid så lätt att utvärdera konsekvenserna på lång sikt om man stänger. Men det är klart att det får konsekvenser. Det är en svår avvägning att göra. Men kollar man på jul och nyår så går det att att ha igång verksamheterna.

Men det är väl fler som kommer under sportloven än under jul och nyår?

– Jag förstår din fråga, men som det ser ut nu så gör vi bedömningen att det går att vara turist i fjällvärlden utan att trängas med andra.

”Det går att vara turist i fjällvärlden utan att trängas med andra”, säger Annika Ersson.

Samtidigt är det förbjudet med tävlingsmatcher för ungdomar men man får lov att åka skidor?

– Skidor åker du med ditt resesällskap. När det är matcher drar man ihop lag med olika tävlande från landet och det blir kontaktytor med personer som du normalt inte träffar.

Men vad är skillnaden?

– När du åker på tävling träffar du personer som du inte normalt träffar. Om du följer restriktionerna umgås du bara med ditt resesällskap.

Vad skulle krävas för att backarna skulle stänga?

– Det är ett beslut som företagen själva måste fatta, det skulle krävas att man fick belägg för att det faktiskt är en ohållbar situation i fjällen.

Förra veckan rapporterades 330 nya covidfall i Jämtland Härjedalen. Tidigare i februari har den siffran varit 200–250 fall i veckan.

Men det vet man ju inte förrän efteråt?

– Vi har sett att det under jul och nyår fungerade bra. Regleringarna slår så olika och de kan tyckas ologiskt. Det man behöver komma ihåg är att allting handlar om att hjälpa folk att undvika trängsel.

Det kan bli svårt att förstå när jätteföretag som Skistar, Ullared och Ikea får ha öppet men så mycket annat måste stänga.

– Det här är mycket maggropsreaktion. Alla andra ska inte göra detta för att det riskerar att drabba mig. Jag tycker att man missat målet helt. Några kanske har åkt till fjällen men andra kanske har åkt och hälsat på släktingar i andra delar av landet. De som åker till fjällen kanske utgör den minsta smittrisken eftersom de bara träffat familjen.

– Det är inte fjällen som är problemet. Det är när man träffar andra än de inom familjen. Ungdomarna som festar hade festat hemma. Vill man följa restriktionerna så följer man dem både hemma och på semester, och vill man inte det, är det lika illa var man än är, säger Annika Ersson.

PODD Långtidscovid

Aftonbladet Daily med Malin Nygren-Bonnier, docent och sjukgymnast vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen