De pekas ut som segrare i Elfenbenskusten

TT

Publicerad 2021-03-08

Elfenbenskustens president Alassane Ouattara svär presidenteden en tredje gång i december 2020, efter ett våldsamt val.

Oro för våld överskuggade helgens parlamentsval i Elfenbenskusten och få väljare vågade sig iväg till valurnorna. President Alassane Ouattara ser ut att gå stärkt ur valet enligt det officiella resultatet – men båda sidor har utropat sig till segrare.

Parlamentsvalet genomfördes i skuggan av tidigare valvåld som har sargat det västafrikanska landet – och valdeltagandet blev mycket lågt. Endast 20 procent av väljarna gick till valurnorna, på grund av rädsla för våldsamheter, enligt en av oppositionsledarna, Niamkey Koffi, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Över hälften av de som röstade, 58 procent, lade sin röst på presidentens styrande parti RHDP, som därmed ser ut att knipa 147 av parlamentets 255 platser, enligt det första officiella resultatet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Både RHDP och oppositionspartiet Elfenbenskustens demokratiska parti (PDCI) utropade sig dock till segrare under söndagen, skriver AFP.

– Vi oroas över att resultatet kan vara manipulerat, säger PDCI:s partiledare Niamkey Koffi, som hävdar att hans parti har knipit hälften av platserna i parlamentet.

Koffi varnar regeringen för att försöka förfalska valresultatet.

För fyra månader sedan valdes president Ouattara om för en tredje mandatperiod i ett presidentval som urartade i oroligheter, när sympatisörer till presidenten drabbade samman med anhängare till hans ärkerival Laurent Gbagbo. Minst 85 människor dödades i våldsamheterna.