Regeringen vill stänga Bromma flygplats

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regeringen vill stänga Bromma flygplats.

En utredare ska tillsättas för att undersöka hur och när avvecklingen kan ske.

– I dag kan regeringen meddela att vi vill avveckla Bromma flygplats, säger Per Bolund (MP) på en pressträff.

Under en pressträff på onsdagen meddelade klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) att regeringen vill avveckla Bromma flygplats.

– Det är inte affärsmässigt motiverat att driva Bromma flygplats vidare, säger Per Bolund.

I stället vill regeringen säkerställa kapacitet på Arlanda flygplats.

– Det är mycket effektivare att flytta all flygtrafik till Arlanda, säger Per Bolund.

Bolund säger också att en stängning av flygplatsen kan ge plats för fler bostäder.

– Det innebär att attraktiv mark kan frigöras för exempelvis bostadsbyggande.

Per Bolund, miljöminister.
Foto: Anders Wiklund/ TT NYHETSBYRÅN
Per Bolund, miljöminister.

Swedavia ville se stängning i höstas

Coronapandemin har bidragit till att flygtrafiken minskat kraftigt, men Bolund säger att ett trendbrott i inrikesflygandet kunde urskiljas redan 2018.

– En stor del av trafiken på Bromma utgörs av inrikestrafik. Det är tveksamt om volymen på inrikestrafiken kommer att bli detsamma som tidigare. Ett viktigt skäl är digitaliseringen, som medför att behovet av affärsresor kan minska, säger Bolund.

I september i fjol önskade flygplatsoperatören Swedavia att Bromma flygplats skulle stänga. Anledningen var att Swedavia bedömde att det inte längre var affärsmässigt motiverat att driva flygplatsen.

Bedömningen lämnades sedan till Näringsdepartementet.

Foto: MARCUS ERICSSON

Besked väntas i augusti

Regeringen ska tillsätta en utredare för att undersöka när avvecklingen av flygplatsen kan ske. Utredningen beräknas vara klar augusti 2021.

– Utredaren ska analysera hur drifterna vid Bromma flygplats kan avvecklas, säger Thomas Eneroth .

Han fyller i att det i nuläget inte går att säga när planerna kan verkställas, men att regeringen hoppas att det kan ske så snart som möjligt.

”Hårt slag mot landsbygden”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar, i ett mejl till Aftonbladet, att beskedet om en stängning av Bromma Flygplats är ett ”hårt MP-slag mot landsbygden”.

”Regeringens planer är ett allvarligt hot mot tillväxt och konkurrenskraft. Regeringen använder pandemin som förevändning för att stänga ett av Sveriges viktigaste nav”, kommenterar Åkesson, och fortsätter:

”Man har dessutom nyss byggt ut flygplatsen och dragit dit spårväg. För oss som bor i andra delar av landet är Bromma helt vitalt. Att stänga Bromma flygplats är ännu ett hårt MP-slag mot landsbygden.”

Även Moderaternas finansborgarråd i Stockholm, Anna König Jerlmyr, kommenterar beskedet i ett mejl till Aftonbladet.
”För mig som företrädare för huvudstaden är det viktiga besked att det äntligen finns tydliga besked om Arlandas utveckling. Samtidigt är det viktigt att svenskt inrikesflyg säkras, därför går det inte att diskutera en nedläggning av Bromma flygplats innan det finns en tydlig plan hur nationell och internationell tillgänglighet ska säkras”.

Vänsterpartiet positiva

Vänsterpartiet välkomnar beskedet om regeringens avsikter att lägga ner flygplatsen.
”Att lägga ner Bromma flygplats är bra både för klimatet och för bostadsbyggandet i Stockholm, så det här är ett väldigt efterlängtat besked. Det är en seger för miljö- och klimatrörelsen som drivit frågan i åratal men också för alla stockholmare eftersom det är en möjlighet att bygga bort bostadsbristen”, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, i ett mejl till Aftonbladet.

Publicerad: