Förslaget: Bötfäll även ringa nedskräpare

Uppdaterad 2020-12-20 | Publicerad 2020-12-19

Tuggummi, prilla eller fimp på backen – böter. Det föreslog plastutredningen under veckan.

– Det är viktigt att vara tydlig med att det inte är ett ringa problem med cigarettfimpar i naturen, säger Isabella Lövin (MP).

På tisdagen presenterades en utredning om hur Sverige ska minska användandet av engångsplast och förhindra att den plast som används hamnar i naturen.

– 2050 riskerar vi att ha mer plast än fisk i våra hav om vi inte lyckas vända utvecklingen. Samtidigt fortsätter marknaden för engångsplaster att öka, det är en kurva vi måste bryta, säger Isabella Lövin under presentationen av utredningen.

Plastutredarna Anna Cedrum och Malin Johansson vill bland annat att producenterna av snus och cigaretter ska betala en avgift på varje fimp och portionssnus som innehåller plast. Totalt beräknar utredarna att få in 800 miljoner kronor per år, pengar som ska gå till kommunerna och användas till exempelvis att städa upp skräp i naturen.

De föreslår även att straffen för nedskräpning höjs. De vill att den som gör sig skyldig till ringa nedskräpning genom att exempelvis kasta en fimp, en, ett tuggummi eller ett godispapper ska kunna dömas till böter. Detta planeras gälla från den 1 januari 2022.

– Från det straffbara området är det undantag på nedskräpning av enstaka mindre föremål som en fimp, eftersom det ses som ringa förseelser. Dessa innehåller plast. Vi föreslår att det ska tas bort och att det ska bli straffbart att slänga enstaka föremål. Det ska leda till böter, säger Anna Cedrum.

I utredningen föreslås också att cigarett- och snusföretag ska ha ett informationskrav på sina produkter om miljöpåverkan när personer slänger fimpar på marken.

Regeringen ska nu remittera förslaget och har som sista svarsdag den 15 mars.

Isabella Lövin (MP).

Lövin: Rimligt att föreslå avgift för nedskräpning

Isabella Lövin (MP) tycker att utredningen har tagit ett ”viktigt och bra grepp om plastfrågan”.

– Jag tycker det är rimligt att föreslå en avgift för nedskräpning för producenterna som utredningen föreslår. Sen huruvida det är rimligt om varje person ska bötfällas som utredningen förslår får remissinstanserna titta på, men det är viktigt att vara tydlig med att det inte är ett ringa problem med cigarettfimpar i naturen.

Eftersom det i dag endast återvinns 15–20 procent av all plast vi använder föreslår utredningen att restauranger och andra aktörer ska erbjuda konsumenten återvunnen mugg och plastlåda. Detta för att minska fossila råvaror och i längden utsläppen, då färre plastartiklar förbränns. Därför anser utredningen att all plast som används på den svenska marknaden måste gå att återvinna.

– Förslaget kommer att leda till att 30 till 40 procent mer plast återvinns. Det motsvarar 60.000–80.000 bilars årliga körning i klimatutsläpp, säger Isabella Lövin.

Skog.