Här komma, här komma Tegnell – från pepparkakeland

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett ögonblick Magda Odenstig, 27 …

… som bakat en pepparkaks-­Tegnell i naturlig storlek. Hur kom du på det?
– Det var en kollega, Malin Månsson, som kom på idén. Jag har tidigare gjort en pepparkaksgubbe som har varit ganska stor, som jag auktionerade ut på en snowboardtävling i Funäsdalen. Pengarna gick till en snowboardklubb för barn där nere.
Hur mycket deg gick åt?
– Jag tror att det var fyra satser byggardeg, ungefär tre kilo. Det är lite skillnad när man gör med byggardeg, för den har mindre av de dyra ingredienserna och lite mer mjöl i stället så att den blir lite stadigare.
Hur hög är den?
– Jag har inte mätt honom nu, men när vi gjorde mallarna till den så räknade vi med att han var ungefär 1,85 meter. Vi visste inte exakt hur lång Tegnell är, vi ville ju ha honom i skala 1:1.

Anders Tegnell som pepparkaksgubbe.
Foto: Malin Månsson
Anders Tegnell som pepparkaksgubbe.


Hur lång tid tog det att göra gubben?
– Jag tror att jag jobbade i nio timmar med att baka ut, rigga upp och sätta ihop alla delar.
Hur många delar består han av?
– Jag bakade del för del, för vi har en vanlig industriköksugn så en arm blev en del och benen är sex delar. Man fick bygga bit för bit och sedan pyssla ihop. Det var totalt tolv delar, sedan var det smågrejer som kragen och glas­ögonen som jag lade på efteråt.
Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att de inte stänger skidbacken i Åre.

Bakade statsepidemiologen - i mänsklig storlek

Namn: Magda Odenstig.
Ålder: 27.
Bor: Åre.
Familj: Sambo.
Yrke: Kock, studerar nu till ­sjuksköterska.

Foto: Malin Månsson
Anders Tegnell som pepparkaksgubbe.
Publicerad:

LÄS VIDARE