Malmöpolisen ryter till mot TV4: ”Direkt missvisande”

Publicerad 2020-12-11

Polisens kriminaltekniker arbetar på von Rosens väg i Rosengård i Malmö efter att en man i 20-årsåldern skjutits till död, 17 juli 2018. Mordet är ett av de sex mord som lett till fällande dom i Malmö sedan 2016.

TV4-programmet Kalla Faktas avsnitt om ouppklarade mord i Malmö får polisen att ryta ifrån.

Enligt Malmöpolisen får man felaktigt uppfattningen om att inga mord klaras upp i staden.

– Det är direkt missvisande, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

“Under de senaste tio åren har det skett 57 mord i Malmö med kopplingar till gängkriminalitet. Visserligen har 12 fall delvis klarats upp men bara 4 av 57 mord har klarats upp helt och hållet. Under de senaste åren är uppklaringen ännu sämre. Sen 2015 har inte ett enda fall klarats upp helt och hållet”, säger Kalla faktas reporter i programmet.

Detta fick Malmöpolisen att reagera starkt och gick ut på sociala medier med att informationen var missvisande. I en artikel på polisens hemsida bemöter man påståendet i programmet:

”Mellan 2016 och 2019 skedde 30 mord i Malmö med kopplingar till kriminella nätverk. I sex av de morden har utredningen lett till att gärningspersoner dömts till långa fängelsestraff. Vi har alltså lagakraftvunna domar i sex av trettio mord mellan 2016 och 2019 som ur ett juridiskt perspektiv och enligt gällande definition av BRÅ anses som uppklarade”.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Malmös polismästare Stefan Sintéus står bakom artikeln.

– I ”Kalla fakta” så säger reportern där att inga mord har klarats upp helt och hållet sedan 2015 i Malmö. Det är direkt missvisande för då kan man få uppfattningen om att inget löses. Vi har haft sex tunga mordrättegångar och dom i allihopa i just det här, säger Stefan Sintéus till Aftonbladet.

– Sen kan man alltid säga att ja om alla hjälpare ingått eller ej, när är ett mord helt eller delvis uppklarat? Vi har löst mordet, vi vet vem som har gjort det och det har varit dom i ärendet, så det har varit reaktioner från domstol, åklagare och inte minst oss själva på polisen. Vi menar att inslaget skapar uppfattningen att det inte klarats upp något mord alls. Det är vilseledande.

Helt enkelt dålig journalistik när media som TV4 ger sig in i frågan om ett mord är helt eller delvis uppklarat. I…
https://t.co/JzALGooEVx

Kalla fakta: ”Märkligt agerande”

Jonas Alsgren, redaktionschef för Kalla fakta, berättar att man använt sig av polisens siffror och att formuleringen kring ”delvis” och ”helt och hållet” kommer från polisens egna kalla fall-chef.

– Det är förvånande att de går ut såhär, för vi har fått uppgifterna från Bo Lundqvist som är Polisens chef för Kalla fall-gruppen, den sektion inom polisen i Region Syd som arbetar med de ouppklarade gängmorden. Vi redovisar för delvis uppklarade och helt uppklarade fall i programmet utifrån polisens egna uppgifter och det som de går ut med om sex domar motsäger inte vår rapportering, utan det är enligt Bo Lundqvist själv som fallen inte uppklarats helt och hållet, säger Jonas Alsgren, Kalla faktas redaktionschef, till Aftonbladet.

– De uppgifter som Bo Lundqvist tagit fram till oss är enligt honom relevanta för den frågeställning vi belyser i programmet. Om polisledningen sedan hänvisar till BRÅ som har en annan definition så är det en annan sak. Våra uppgifter är kontrollerade och han kontaktades både före och efter programmet och står bakom uppgifterna fullt.

Jonas Alsgren menar att denna diskussion borde tas upp inom Polismyndigheten.

– Om de har problem med den statistik vi fått och som vi redovisar i programmet så borde det vara en diskussion de tar inom myndigheten. Vi tycker att det är ett märkligt agerande från Malmöpolisens ledning att gå ut såhär då de inte ens har kontaktat oss. Enligt uppgift till oss efter programmet har de inte ens kontaktat sin egen polischef. Varför då gå ut med de här uppgifterna om sex domar? Det känns som att polisledningen vill så tvivel i vår granskning.

– Det handlar om en förödande låg uppklaring. Vårt reportage handlar ju om ouppklarade fall och tystnadsplikt och är inte i grunden en kritik mot polisen utan snarare kritik att de inte har tillräckligt med juridiska verktyg att lösa dessa fallen. Kritiken riktas egentligen mot regeringen. 

Inte helt nöjda med uppklaringen

På Polisens hemsida skriver Stefan Sintéus tillsammans med biträdande polisområdeschef Mattias Sigfridsson att det råder en utbredd tystnadskultur inom den kriminella gängvärlden och att det ofta är flera personer inblandade i morden utöver de som döms.

”Det kan handla om anstiftare, personer som tillhandahåller mordvapnet, kör flyktfordon eller personer som på ett eller annat sätt bistår den som utför mordet och där vi kanske aldrig med säkerhet kan säga, eller bevisa, vilka alla är”.

Polisen belyser dock att man inte är nöjda med uppklaringen, eftersom nivån endast ligger på 20 procent mellan 2016 och 2019, och att man ska jobba med att förbättra sina resultat.