Två amerikaner misstänkta för presidentmordet

Ber nu USA om hjälp

Publicerad 2021-07-10

Jakten på de som mördat Haitis president fortsätter.

Spåren involverar bland annat utländska legosoldater, DEA, och Taiwan.

Haiti ber nu USA om hjälp med att stabilisera landet då oron för fler terrorattentat ökar.

Haitis president Jovenel Moïse ska enligt obduktionen blivit torterad innan han sköts ihjäl. Hans vänstra öga hade slitits ut och han hade kulhål i pannan och i båda bröstvårtorna.

– Samt tre hål i höften och ett i buken, säger domaren Carl Henry Destin till den lokala tidningen Le Nouvelliste.

President Jovenel Moise tillsammans med sin fru Martine. Även hon skadades i attacken.

Enligt Haitis polischef ska minst 28 personer var inblandade i mordet. Mördarna ska vara professionella och de ska, enligt polisen, ha kommit till landet i syfte att döda presidenten.

De flesta av de misstänkta som gripits ska vara från Colombia, men även två amerikaner ska sitta frihetsberövade misstänkta för inblandning.

Sa sig vara amerikanska agenter

Gruppen som mördade presidenten påstod sig komma från den amerikanska narkotikapolisen Drug Enforcement Agency, DEA. Det visar videos från mordnatten.

På filmerna syns hur ett dussin beväpnade män vandrar upp för en gata, på väg mot presidentens hem. De ropar i megafon:

”Detta är en DEA-operation! Skjut inte!”

Men DEA, som har ett kontor Haitis huvudstad Port-au-Prince, var sannolikt inte inblandade i mordet.

– Det finns ingen chans att de var DEA-agenter, sa Haitis ambassadör i USA, Bocchit Edmond till Reuters.

Enligt honom är de som låg bakom attacken legosoldater från Colombia – ”professionella yrkesmördare”.

Misstänkta för mordet på Haiti's President Jovenel Moise visas upp tillsammans med vapen och annan utrustning.

Kopplingar till USA

De två haitifödda amerikaner som gripits hade vapen, kläder och annan utrustning som kopplas till mordet. De ska ha deltagit i planeringen av dådet men säger i förhör att de endast var översättare, och att tanken inte var att mörda presidenten, utan att endast kidnappa honom, säger domaren Clément Noël, till The New York Times.

Enligt flera källor till Reuters undersöker nu amerikanska underrättelsetjänster om de gripna har någon koppling till USA. Flera ska vara före detta militärer och elitsoldater och en har tränats av amerikanska rådgivare, enligt den Colombianska tidningen El Tiempo.

En av de gripna amerikanerna har tidigare arbetat som livvakt på Kanadas ambassad i Haiti, han har även drivit en välgörenhetsorganisation som enligt sin hemsida arbetar med svält och utbildning för haitiska barn.

De gripna visas upp för pressen.

Legosoldater gripna på Taiwans ambassad

En ytterligare utveckling är att elva tungt beväpnade personer har gripits på Taiwans ambassad i Port-au-Prince. Säkerhetspersonal ska ha upptäckt hur elva ”tungt beväpnade och suspekta-individer” tagit sig in på ambassadens område. Polis larmades dit och kunde gripa samtliga personer utan att någon kom till skada.

I nuläget är det oklart om dessa elva legosoldater är inkluderade bland de 26 personer som misstänks för mordet, skriver The New York Times.

Oro för kaos

Nu gror rädslan för fler oroligheter i Haiti. Främmande makter sägs vara inblandade i mordet och nu har Haitis myndigheter bett USA om militär för hjälp att stabilisera landet, skriver The New York Times.

Landets valminister Mathias Pierre säger att man har ett stort problem med ”urbana terrorister” som man nu är oroliga för att de kommer utnyttja situationen för att attackera landets infrastruktur.

– Gruppen som finansierat legosoldaterna vill skapa kaos i landet. Att attackera bensinreserver och flygplatser kan vara en del av planen, säger ministern Mathias Pierre, enligt The New York Times.

Däremot har USA:s utrikesdepartement inte bekräftat att någon sådan förfrågan har gjorts eller om man kommer skicka trupper till Haiti.

Få vågar gå ut i Haitis huvudstad Port-au-Prince sedan våldsamheterna eskalerat.