Nya världsarvet – en plats förbjuden för kvinnor

Av: Malin Wigen

Publicerad:
1 av 2 | Foto: STR / JIJI PRESS/TT
Okinoshima

NYHETER

Unesco har lagt till nya platser på sin världsarvlista och på en av platserna, den japanska ön Okinoshima, är bara män välkomna, skriver The Guardian.

Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, har lagt till nya platser på sin världsarvlista. Nykomlingarna består av bland annat en före detta slavhandelsplats i Rio de Janeiro och Asmera, Eritreas huvudstad.

Den heliga ön Okinoshima som ligger i sydvästra Japan har också kvalat in på listan. Ön har bland annat varit en plats dit de som utövar religionen Shinto kommit för att be om beskydd och säkerhet för sjöfarten runtomkring. Därför är ön full av tusentals offergåvor som människor har offrat genom åren.

Kvinnlig menstruation anses ohelig

Men det nya världsarvet är inte en plats för alla – endast män är välkomna medan kvinnor är förbjudna, skriver The Guardian. Det finns ingen officiell förklaring på varför det är så men en teori är att den kvinnliga menstruationen anses oren i den japanska religionen Shinto. En annan teori är att förbudet ska skydda barnbärande kvinnor från att göra den farliga resan på havet för att nå ön.

Får åka dit en dag per år

Trots att män är välkomna finns det restriktioner. Förutom att präster från Shintoreligionen får besöka ön för att tillbe i det heliga templet är turismen begränsad. Det är endast 200 män per år som får åka dit. För att göra detta måste de först klä av sig nakna och genomgå en reningsritual – och när de lämnar ön får de inte ta med sig något eller berätta om besöket. Själva resan får bara ske en dag per år – den 27 maj. Detta för att hedra sjömännen som dog i närheten under det rysk-japanska kriget i början av 1900-talet, skriver The Guardian.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN