Första vågen slår mot Vietnam – först nu

Uppdaterad 2021-07-25 | Publicerad 2021-07-24

Ett av Kinas grannländer har suttit säkert i båten genom alla pandemins vågor.

Men nu rusar Deltasmittan och större städer sätts i lockdown.

– Man kan fråga sig varför det inte kommit tidigare, och det har jag inget bra svar på, säger professor Matti Sällberg.

Många länder befinner sig någonstans i sin tredje, fjärde eller till och med femte våg av pandemin.

Men Vietnam upplever rusande smittotal först nu. På fredagen registrerades 7 307 smittofall – nästan en tiondel av landets totala antal fall under hela pandemin. 370 människor har dött i landet kopplat till covid-19.

Deltavarianten dominerar

I mångmiljonstaden Ho Chi Minh City råder nedstängning fram till 1 augusti. Det är förbjudet att samlas fler än två personer, kollektivtrafik är inställd och en veckas lång desinfektion i högriskområden har inletts, skriver Reuters.

”På grund av Deltavariantens snabba och oförutsägbara natur, och för att skydda människor och minimera antalet dödsfall, har styrande i staden beslutat att stärka ett antal åtgärder för att kontrollera utbrottet”, skriver staden i ett uttalande.

I Vang Tau i södra Vietnam råder nedstängning i två veckor från och med natten till måndag.

Även i huvudstaden Hanoi uppmanas människor att hålla sig inomhus, och caféer och restauranger håller stängt.

Andra länder i Sydostasien, såsom Malaysia, Indonesien och Thailand, upplever också sin högsta peak i smittspridningen just nu.

– De är inne i en våg som riskerar att få ett enormt genomslag, med höga dödstal. Det finns likheter med de första vågorna som gick över många länder för drygt ett år sedan, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet.

Vietnam har använt ”överreaktion”

Länderna har ett mer gynnsamt klimat än kalla länder som Sverige – samtidigt som befolkningstätheten är väldigt mycket högre. Varför viruset slår till just nu har professorn svårt att svara på.

– Det skulle kunna vara så att viruset måste se ut på ett visst sätt för att kunna spridas optimalt i under de förhållanden som råder i de länderna, men det är en gissning.

Vietnam, med en befolkning på nära 100 miljoner, har inte kommit särskilt långt i vaccinationen. Cirka 4,4 miljoner doser har delats ut och knappt 335 000 personer har blivit fullvaccinerade, skriver Reuters.

Landet har hanterat pandemin på ett mycket resolut sätt. ”Hur ”överreaktion” gjorde Vietnam till en virusframgång”, lyder till exempel rubriken till en BBC-artikel från maj förra året. Myndigheterna har agerat mycket snabbt vid virusutbrott och nedstängda områden har övervakats av militär.

Personer som vistats nära misstänkt smittade personer har satts i karantän i särskilda inrättningar, där det enligt svenska UD varit svåra förhållanden gällande sanitet och bekvämlighet.

”Har lite förlorat kontrollen”

Nishte Wandi bor i kuststaden Hoi An, nära större staden Da Nang, och har tidigare uppskattat myndigheternas snabba agerande.

– Redan när det bara var några fall så stängde de gränser, och det var lastbilar med radioapparater som pratade i högtalare om hur viktigt det är med munskydd.

”Vi var inte beredda på den här vågen”, säger Nishte Wandi som bor i kuststaden Hoi An.

Men den här gången agerade myndigheterna inte lika snabbt, upplever hon.

– Min åsikt är att de kanske inte riktigt var beredda på det här och lite har förlorat kontrollen över situationen.

– Det är ganska tufft faktiskt. Vi var ju inte beredda på den här vågen i och med att vi klarat oss så himla bra tidigare, fortsätter Nishte Wandi i Aftonbladet TV.

Svår fjärde våg för Storbritannien

Smittspridningen i Europa är på många håll inne i sin fjärde våg. Men till skillnad från tidigare ”vågor” så ökar dödsfallen inte i samma takt som smittan.

– I Storbritannien, Spanien och Nederländerna syns en väldigt tydlig våg. Däremot ser man ingen motsvarande ökning i dödstalen som vi sett tidigare innan vaccinationer fått genomslag, jämför man kurvorna är det som natt och dag. Och det kan man sannolikt förklara med vaccination. Tittar man på deltavariantens spridning i länder med lägre vaccinationsgrad som just Malaysia, Indonesien och Thailand ser man samma dödlighet som vi sett innan vaccinationer. Därför tror jag inte man kan förklara det med att viruset är mindre farligt nu. Däremot att vaccinationerna gör att de som är skörast, de är skyddade och dör inte längre, säger professor Matti Sällberg.

I Storbritannien rapporterades under fredagen 36 389 nya smittofall och 64 dödsfall. Antalet personer som beräknas ha haft covid-19 den senaste veckan är det högsta sedan i januari, rapporterar Sky News.

Smittan ökar även i länder som Spanien och Frankrike.

– Där är det mycket turistande, så det är inte helt konstigt att det kan bli en ökad spridning. Men även där verkar dödstalen än så länge vara låga, och jag skulle gissa att det kan till stor del vara både vaccinationerna bland den inhemska befolkningen och turisterna, samt att spridningen nu är högst i lägre åldrar där inte lika många blir allvarligt sjuka, säger Matti Sällberg.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys, tror inte på en fjärde våg i Sverige.

Tror inte på fjärde våg i Sverige

Sverige har som bekant långt fler dödsfall – 14 651 – än exempelvis Vietnam. Men de senaste dagarna har inga dödsfall rapporterats och antalet smittade ligger på en låg nivå, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.

Dock ökade smittspridningen av covid-19 i Sverige med 24 procent mellan vecka 27 och 28, och det ökar i samtliga storstadsregioner.

Den senaste veckan har det diskuteras om Sverige är inne i pandemins fjärde våg. Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, ser ingen sådan i statistiken.

– Jag skulle vara lite försiktig med att tala om en fjärde våg i Sverige ännu. Men det är därför det är oerhört viktigt att alla vaccinerar sig så snabbt som möjligt och följer restriktioner, så minskar vi effekter av en eventuell fjärde våg.

ANNONS