Räkpriserna skjuter i höjden: ”Har aldrig hänt förut”

Uppdaterad 2021-08-06 | Publicerad 2021-08-05

Mindre fångster och turister som är beredda att betala stora summor för att stilla räksuget får priserna att stiga till skyhöga nivåer.

Västkustsräkorna kostar nu runt hisnande 600 kronor kilot.

– Det är väldigt problematiskt, vi måste ha räkor, säger Linnéa Jarnrot på Göstas fisk på Smögen.

Linnéa Jarnrot är bara 18 år gammal men har redan flera års erfarenhet av fisk- och skaldjursförsäljning i ryggen. Nu jobbar hon som tillförordnad arbetsledare på butiken Göstas fisk på Smögen.

Linnéa, tillsammans med flera andra rutinerade fiskhandlare som Aftonbladet har pratat med, vittnar om att räkpriserna ligger på ovanligt höga nivåer.

– Ibland har priserna toppat under sommarmånaderna, det har hänt några gånger. Men nu snittar vi ett räkpris på mellan 500 och 600 kronor, och det har aldrig hänt förut. Den höga prisnivån är mer jämn än tidigare, säger hon.

Varför priserna har skjutit i höjden kan ha flera olika anledningar.

– Priset handlar alltid om tillgång och efterfrågan. På sommaren är efterfrågan hög och tillgången dålig. Men det är också så att det har varit väldigt dåligt med räkor. Sedan vill räkfiskarna också ha semester och då blir det såklart mindre som kommer in.

Linnéa Jarnrot.

Skrämmer inte bort turisterna

Men enligt Linnéa Jarnrot skrämmer de höga priserna inte bort kunderna. Iallafall inte turisterna.

– De flesta turister bryr sig inte, de är bara här en vecka om året och då vill de ha färska Smögenräkor oavsett pris. Men vi har tappat många lokala kunder.

Är räkbristen något ni oroar er för?

– Vi är en av de få av verksamheterna på Smögen som har öppet året runt så sådana saker oroar en, kommer vi bli tvungna att driva försäljningen på annat? Vi måste ha räkor, vi är ju en fisk- och skaldjursbutik. Har vi inte räkor blir vi tvungna att kalla oss bara fiskbutik.

Lägre räkbestånd

Mikaela Bergenius Nord, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges Lantbruksuniversitet, gör beståndsuppskattningen på räka i Sverige varje år. Enligt henne är det svårt att slå fast vad som ligger bakom de allt mindre fångsterna.

– I de analyserna vi gjorde för 2021 såg vi att den totala biomassan som finns i västkustområdet är lite lägre än vi skulle önska, det är mindre i år än 2020. Men att fångsterna är små kan också vara kopplat till hur mycket man får fiska, säger Mikaela Bergenius Nord.

Precis som Linnéa Jarnrot poängterade menar Bergenius Nord att den höga efterfrågan också måste tas med i beräkningen.

– Efterfrågan är ju mycket större än vad den har varit. Men jag vet att Fiskauktionen i Göteborg har haft minskade mängder räka som har kommit in till auktionen. Men hur mycket mindre räka det har varit 2021 vet vi inte förrän vi gör analysen i början av nästa år.

Följ ämnen i artikeln