Irak stänger utrikesflyg till och från Erbil

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Chris McGrath / Getty Images Europe

Alla utrikesflygningar till och från den kurdiska regionhuvudstaden Erbil i Irak stängs ner på fredag, uppger flygplatschefen Talar Faiq Salih.

Åtgärden kommer efter att det kurdiska regionstyret genomfört en självständighetsomröstning trots grannländernas protester.

Nära 93 procent av de röstberättigade röstade för kurdisk självständighet - något som väckt spänningar i regionen.

Iraks centralregering har flera gånger varnat det kurdiska regionala styret för åtgärder om man fortsätter att driva frågan om självständighet efter omröstningen i måndags, som högsta domstolen i Irak bedömt som olaglig och flertalet länder i världen varit negativa till.

Men den kurdiske presidenten Massoud Barzani har inte vikt ner sig i frågan.

Det har lett till ökade spänningar i regionen.

Stängt gränser

Irakisk militär sägs vara redo att förflytta sig till omtvistade områden där kurdiska peshmergastyrkor har kontrollen. Grannländerna Iran och Turkiet har stängt sina gränser mot kurdiska områden i Irak. Och Turkiets president Erdogan har tidigare hotat med att stänga av den rörledning som kurdiska regionstyret i Irak använder för oljeexport.

Och nu kommer alltså beskedet att alla utrikesflygningar till och från den internationella flygplatsen i Erbil, som är huvudstad i den autonoma kurdiska regionen i Irak (KRG), stängs ner från och med fredag om inget förändras i kurdernas inställning. Något som kan komma att isolera och skada den kurdiska ekonomin.

Iraks parlament har också varnat för att alla diplomatiska beskickningar i den kurdiska regionen kan komma att stängas.

”Ingen anledning att vara arg”

Ordern kommer direkt från den irakiske premiärministern Haider al-Abadi, uppger flygplatschefen Talar Faiq Salih för nyhetsbyrån AFP.

Massoud Barzani svarade under gårdagen på den irakiska regerings krav om att KRG skulle lämna över kontroll över flyg och gränsövergångar:

– Det är dialog som kommer att lösa problem, det finns ingen anledning att vara arg och utfärda hot, enligt Kurdistan24.

Publicerad:

LÄS VIDARE