Forskning visar: Tredje dos ger starkt skydd för äldre

Publicerad 2022-01-29

Ny forskning visar att tredje dosen ger ett starkt skydd mot svår sjukdom även för de allra äldsta.

Trots att smittspridningen är hög blir få äldre allvarligt sjuka.

– Jag tycker inte att äldre som tagit tredje dosen behöver vara väldigt oroliga längre, säger universitetslektorn Anders Johansson.

Smittan på landets äldreboenden är rekordhög, men få blir allvarligt sjuka.

I torsdags hade nästan 1500 personer på särskilda boenden bekräftats smittade – men de flesta av de äldre har endast fått milda symtom, vilket Sveriges Radio Ekot tidigare rapporterar om.

Många äldre hade inga symtom alls, och det verkar kunna förklaras med att en tredje vaccindos ger ett högt skydd mot allvarlig sjukdom och död – även för de allra äldsta personerna.

– I Sverige kan man inte veta säkert ännu, men hittills är det klart färre dödsfall än vad det varit tidigare under pandemin. Detta trots att smittan är utbredd på äldreboenden i Sverige, säger Anders Johansson, universitetslektor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, som forskar om och följer infektionsläget på landets äldreboenden.

 Anders Johansson, universitetslektor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, forskar om och följer infektionsläget på landets äldreboenden.

Stark effekt efter tredje dosen

Anders Johansson är med och leder en studie om äldres antikroppsnivåer före och efter tredje dosen, som stöds av Vetenskapsrådet och Folkhälsomyndigheten.

– Om man är äldre och smittas av luftvägsvirus finns det alltid en risk att man blir allvarligt sjuk, men med tredje dosen är liknar risken med covid-19 nu risken vid andra allvarliga luftvägsinfektioner, säger han.

I studien har 2 500 personer på äldreboenden i fem regioner provtagits innan och efter tredje dosen.

– Vi analyserar mängden och funktionen av antikroppar i blodet. Det har visat sig att den tredje dosen gav en oerhört stark effekt på antikroppsnivåerna hos de äldre, säger Anders Johansson.

91-årige Börje Grehn på Karlslunds äldreboende i Bollnäs får vaccin mot covid-19 den 27 december 2020.

Antalet allvarliga fall nere på en tiondel

Han säger att man även kan titta på och jämföra med utvecklingen i andra länder.

– Även i USA har man följt smittan på äldreboenden. De har en vaccinationstäckning som liknar den vi har i Sverige och ligger några veckor före oss i smittspridningen av omikron. Där har man sett att det har varit en tiondel så många dödsfall inom äldrevården per vecka, jämfört med tidigare under smittovågor, säger Anders Johansson.

Det har också visat sig att omikron tycks ge mildare symtom än andra coronavarianter, vilket också kan spela in när det kommer till äldre personers sjukdomssymtom.

– Den frågan är svårare att svara på: vad som är effekten av omikron, och vad som är effekten av vaccinet. De flesta forskare tror att det framför allt är vaccinets skyddseffekt.

Och slutsatsen är helt klart positiv:

– Jag tycker inte att äldre som tagit tredje dosen behöver vara väldigt oroliga längre. Jag tycker att man kan leva ungefär som vanligt, säger Anders Johansson.