Österrike först i Europa med vaccinkrav för vuxna

Uppdaterad 2022-01-21 | Publicerad 2022-01-20

Österrike blir det första landet i Europa att införa vaccintvång för alla vuxna.

Den som inte vaccinerar sig mot covid-19 kan straffas med böter.

– Kravet kan undergräva tilliten för vaccin, säger den svenska experten Niklas Juth.

I dag beslutade Österrike att göra vaccinering mot covid-19 obligatorisk för alla medborgare över 18 år, rapporterar Kronen Zeitung. I omröstningen röstade 137 för och 33 emot förslaget.

Gravida och de som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl undantas från kravet. Även personer som har genomgått sjukdomen under de senaste sex månaderna undantas, skriver Österrikes federala ministerium på sin hemsida.

Lagen kommer att träda i kraft i februari. Det är dock först i mitten av mars som polisen kan börja utreda personers vaccinationsstatus. Om en medborgare inte kan uppvisa bevis på vaccination kan man få böta upp till 600 euro (cirka 6 200 kronor), rapporterar AP News.

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer.

Om vaccinationskravet visar sig ineffektivt kan ovaccinerade få vaccinationspåminnelser. Om inte det funkar kan personer i stället få en vaccinationstid bokad. Dyker man sedan inte upp vid bokningstillfället bötfälls man igen.

Upp till 150 000 kronor i böter per år

En bot för att vara ovaccinerad i Österrike kan kosta 3 600 euro (cirka 37 200 kronor). Samma person kommer att kunna bötfällas max fyra gånger under ett år – vilket innebär att det kan kosta 150 000 per år att vara ovaccinerad i landet. Att sitta i fängelse i stället för att betala bötessumman är inte ett alternativ.

Niklas Juth är docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet.

Niklas Juth är docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet, och han är kritisk till att använda sig av vaccinationskrav. Han menar att obligatorisk vaccinering inte är ett effektivt sätt att höja vaccinationsgraden.

– Personer som bestämt sig för att de inte vill ha vaccin kan vara beredda att betala böter för att slippa, säger han.

”Kan undergräva tilliten”

I Österrike har en stor del av befolkningen, över 70 procent, vaccinerat sig med minst två doser. Niklas Juth tror därför att kravet bara kommer att höja vaccinationsgraden marginellt.

– Det är som att skjuta mygg med kanoner. Det blir att ta i.

Poliser kontrollerar vaccinpass i ett köpcentrum i Wien den 12 januari.

Han tror även att det kan ha en motsatt effekt på sikt. Det kan skada tilliten till sjukvården.

– Om man gör det obligatoriskt kan man undergräva tilliten. Folk kan börja tänka: ”Om vaccination är så bra, varför måste samhället tvinga oss till det?”

Otroligt med vaccinkrav i Sverige

Niklas Juth ser det som otroligt att liknande krav skulle införas i Sverige. Sjukvården och vårdinsatser har länge byggt på frivillighet, samtidigt som landet haft hög vaccinationsgrad bland befolkningen genom historien.

– Det skulle vara svårt att genomföra ett vaccinkrav i Sverige. Då måste man ändra i svensk hälso- och sjukvårdslag och patientlagen.

Vaccinkravet har lett till protester i huvudstaden Wien.

Vaccinpass är en mjukare åtgärd

Frankrike har nyligen infört krav på vaccinpass på vissa publika platser, rapporterar The Guardian. Det innefattar bland annat biografer och restauranger. Även detta är ett försök att få fler att vaccinera sig.

Niklas Juth menar att detta är en mjukare åtgärd, då det inte är ett straff eller en sanktion. Han tror därför att det finns en större förståelse för att införa en sådan åtgärd. Dock menar han att det finns lite forskning på vaccinpassens påverkan på vaccinationsgraden.

– Vaccinationspass är ett väldigt nytt fenomen och vi vet därför väldigt lite om effekterna, säger han.