Rysslands invasion av Ukraina

Fem viktigaste punkterna ur Putins tal

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Historieförfalskning, hot, och så kallade fredsbevarande styrkor.

Det var innehållet i den ryska presidenten Vladimir Putins timslånga tal.

Allt kulminerade i att Ryssland förklarade separatistkontrollerade Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga.

  • Om Ukraina och Nato: Skulle Ukraina gå med i Nato-alliansen ser Ryssland det som ett direkt hot mot säkerheten, sa Putin. Möjligheten att Nato skulle utvidgas med fler medlemmar beskrev han som ”anti-rysk politik” från USA:s håll, och något som amerikanerna tvingat på andra länder. Han tog också upp motargumenten från EU, att Ukraina inte är i närheten av att gå med i Nato i nutid eftersom man inte lever upp till kraven för medlemskap. ”Vårt svar är: om inte i morgon, så i övermorgon. Vad förändrar det i det historiska perspektivet? Ingenting, i princip”. Han sa också om Nato: ”De försöker övertyga oss gång på gång att Nato är en fredsälskande försvarsallians, och att det inte finns något hot mot Ryssland. De vill att vi ska ta dem på orden. Men vi vet det äkta värdet av sådana ord”.
  • Om hot mot Ryssland: Ett Natomedlemskap för Ukraina skulle öka de militära hoten mot Ryssland dramatiskt, enligt Putin. ”Låt mig förklara att USA:s strategiska planering innebär möjligheten för så kallade förebyggande attacker mot fiendes missilsystem. Och vem är USA och Natos främsta fiende? Det vet vi. Det är Ryssland. I Natos dokument är vårt land officiellt utmålat som ett direkt hot mot Natos säkerhet. Och Ukraina kommer att fungera som språngbräda för en attack”.
  • Om Ukrainas historia och nutid: Ukraina har enligt Putin aldrig haft ett eget genuint statsskap.Dagens Ukraina skapades helt och hållet av Ryssland, mer specifikt Bolsjevikiska kommunistryssland”, påstod den ryska presidenten. Enligt honom ska den processen ha startat efter revolutionen 1917 när sovjetiska Ukraina uppstod, och därför borde landet kallas Vladimir Iljitj Lenins Ukraina. ”Han är skaparen och arkitekten” för Ukraina, enligt Putin, som hänvisade till historiska dokument. Han sa också att ”otacksamma ättlingar nu förstört Leninmonument och kallar det avkommunisering”. Och sa därefter: ”Vill ni ha avkommunisering? Visst, det går fint. Men det är onödigt att stanna halvvägs. Vi ska visa er vad riktig avkommunisering innebär för Ukraina”.
  • Erkännandet av separatistkontrollerade områden: Putin inledde med att säga att de som valt våldets väg, med blodsutgjutelse och laglöshet, inte ser någon annan lösning för Donbass än den militära. Och därför anser han det nu nödvändigt att ta det beslut som borde tagits för längesen: att erkänna självständighet och suveränitet för Donetsk och Luhank, som han kallade folkrepubliker. ”Jag ber det ryska parlamentet att stödja detta beslut och ratificera fördraget om vänskap och gemensam hjälp till republikerna”. Han uppmanade också de som styr i Kiev att avstå från fiendskap: ”Annars faller allt ansvar för fortsatt blodsspillan helt på den regim som styr det ukrainska territoriet”.
  • ”Fredsbevarande styrkor”: Kort efter Putins tal kom uppgifterna som många menar pekar på att invasionen av Ukraina nu inletts: Så kallade ”fredsbevarande styrkor” skickas från Ryssland till Luhansk och Donbass.

Källa: Reuters

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Rysslands president Vladimir Putin vid måndagens tal.
Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering: Spända läget kring Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Vladimir Putin

Ukraina

Luhansk

Donetsk

Ryssland