Konsultens polare kuppade igenom ombildning

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-06

Patrik Rosén, vd för ombildningskonsulten Restate.

Hyresgästerna i Rågsved var emot att deras lägenheter skulle ombildas till bostadsrätter.

Då skrev en konsult sina kompisar på adressen och blåste hyresgästerna, avslöjar Hem & Hyra.

– Jag är mållös, säger hyresgästen Marie.

För tre år sedan landade ett brev hos hyresgästerna i det nedgångna sjuvåningshuset på Bjursätragatan i Rågsved. Hyresvärden ville ombilda bostäderna till bostadsrätter. Hyresgästerna var emot.

Då anlitades konsulten Patrik Rosén, vd för ombildningskonsulten Restate, som kuppade igenom ombildningen, berättar Hem & Hyra.

– Jag fick uppdraget att lösa det. Jag erbjöd ett antal personer i min bekantskapskrets att bli hyresgäster. Så kunde ombildningen genomföras. Det var fel och givetvis dumt gjort, säger Patrik Rosén till tidningen.

Högar av sopor utanför huset.

Sju personer från Halmstad skrev sig på adressen, röstade för ombildningen via fullmakt och skrev sig sedan i Halmstad igen.

– Jag är mållös. Det är för jäkligt. Men jag tänkte att det var något fuffens, säger hyresgästen Marie som egentligen heter något annat.

Huset hölls ihop av spännband

I granskningen som Hem & Hyra gjort slår sakkunniga fast att upplägget är lagvidrigt.

Bostadsrättsexperten Lennart Ljunggren som tittat på affären sågar dessutom den ekonomiska plan som tagits fram för ombildningen. Belåningen är hög och risken för avgiftshöjningar ses som överhängande.

Vilka som egentligen bor i huset är oklart. Flera dörrar saknar namn, skriver Hem & Hyra.

Det har tidigare uppmärksammats att huset hålls samman av spännband och att hyresvärden, ett dotterbolag till fastighetsägaren SIG Invest, jagats av myndigheterna för bristande brandskydd.

”Toppen av ett isberg”

I dag, två år efter ombildningen, hopar sig sopor utanför fastigheten. Vilka som bor i huset är oklart, vid 14 dörrar saknas namn, skriver Hem & Hyra.

Ekobrottsmyndigheten säger att ekonomisk brottslighet kopplad till bostadsrättsföreningar ökar.

– Vi ser bara toppen av ett isberg. Oegentligheterna ökar. Det finns flera oseriösa aktörer som är ombildare, säger Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist på myndigheten i en allmän kommentar.