Journalisterna Ressa och Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021

Publicerad 2021-10-08

Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021.

Det meddelar norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen på en presskonferens.

– De får priset för sina insatser för att skydda yttrandefrihet, säger hon.

Journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland tilldelas Nobels fredspris 2021.

– De får priset för sina insatser för att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen på presskonferensen i Oslo.

De är representanter för alla journalister som står upp för detta ideal i en värld där demokrati och pressfriheten står under hård press, lyder motiveringen vidare.

”Har försvarat yttrandefriheten under allt svårare omständigheter”

Dmitrij Muratov har försvarat yttrandefriheten i Ryssland under extremt svåra förutsättningar i decennier, skriver Nobelkommittén i ett pressmeddelande.

Muratov är chefredaktör för Novaja Gazeta, som grundades 1993. Tidningen ses av många som flaggskeppet för fri journalistik i Ryssland, där pressfriheten är kraftigt begränsad. Sex av tidningens journalister har dödats.

– Dmitrij Muratov har försvarat yttrandefriheten under allt svårare omständigheter i Ryssland. Sedan 1995 har han varit chefredaktör för Novaja Gazeta, den mest fristående tidningen i Ryssland, säger Berit Reiss-Andersen.

Dmitrij Muratov själv hade inte alls väntat sig något pris, berättar han via sociala medier, skriver TT.

– Jag bara skrattar. Jag väntade mig inte alls det här. Det är helt galet, säger Muratov till Telegram-kanalen Podjom.

– Jag fick ett samtal från Norge, men jag svarade inte för jag trodde inte det var ett riktigt samtal. Men det här är vad jag kan säga: det här priset är för rysk journalistik som de nu försöker tysta. Vi kommer att försöka hjälpa alla som nu kategoriseras som utländska agenter, säger Muratov till Podjom.

Grundare till Rappler

Maria Ressa är en av grundarna till den filippinska nyhetssajten Rappler. Sajten har gjort många avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter och har en kritisk hållning till landets president Rodrigo Duterte.

– Jag är i chock. Det är mycket känslor, men jag är glad å mitt teams vägnar och tackar kommittén för att de erkänner vårt arbete och vad vi går igenom, säger Ressa till norska TV 2, efter att hon mottagit priset.

– Det betyder att vi ska fortsätta att göra det vi gör, med ny energi. Det vi har försökt göra hela tiden är att skapa ansvarsfull journalistik. Det har blivit mycket svårare med de sociala medierna, som lär ledare att utnyttja dess algoritmer för att bryta ned demokratin från insidan.

Kämpat mot regimen – och Facebook

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson har tidigare intervjuat Maria Ressa.

– Maria Ressa är en känd filippinsk journalist. Hon har fört en väldigt intensiv och svår kamp mot regimen i Filippinerna, men också mot Facebook, säger hon.

Karin Petterson berättar att den filippinska regimen satte i system att förtala, hota och vidta rättsliga åtgärder mot Ressa och hennes kollegor efter att Rappler grundats.

– Hon kämpade mycket för att få internationell uppmärksamhet för det här då. Hon larmade under lång tid till Facebook om att det förekom mycket hot och hat och statlig propaganda på nätet, men det tog lång tid innan något hände, fortsätter Karin Pettersson.

– Vi vet att den fria oberoende journalistiken är satt under oerhört hård press. Det blir allt tuffare på många håll i världen. Det är fantastiskt att de här två personerna prisas.

Nobelprisen 2021

  • Medicin: Professorerna David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Bägge forskarna är verksamma i Kalifornien, USA. Läs mer här.
  • Fysik: Tre pristagare får dela på fysikpriset för sin klimatforskning: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Forskarna har gjort viktiga upptäckter för att förstå jordens klimat. Läs mer här.
  • Kemi: Benjamin List och David W C MacMillan delar på årets kemipris för att ”de har försett molekylkonstruktörer med ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys”, meddelar Kungliga Vetenskapsakademin. Läs mer här.
  • Litteratur: Adulrazak Gurnah tilldelas årets pris, meddelar Svenska Akademien. Läs mer här.
  • Fredspriset: Mottagaren/mottagarna av Nobels fredspris tillkännages fredag 8 oktober kl 11.00 av norska Nobelkommittén.
  • Ekonomi: Årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkännages måndag 11 oktober kl 11.45 av Kungliga Vetenskapsakademien.