Labour tar radikal ton inför valet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Labourledaren Jeremy Corbyn anländer till Birmingham City University där han under tisdagen presenterar partiets valmanifest.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Labourledaren Jeremy Corbyn anländer till Birmingham City University där han under tisdagen presenterar partiets valmanifest.

Labourpartiet intar tydlig vänsterposition inför det brittiska valet.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn tar spjärn mot "etablissemanget" och beskriver planerna som de mest radikala som föreslagits på väldigt länge.

Planerna innefattar bland annat omfattande välfärdssatsningar och ett förstatligande av järnvägen, postsystemet, bredbandsoperatörer och vatten- och elbolag.

Labours manifest är ett hoppets manifest. Det är vad detta dokument är: ett manifest som kommer skapa riktig förändring, säger Jeremy Corbyn när han framträder i Birmingham och formulerar partiets vallöften inför valet den 12 december.

Brittisk politik har inte sett så här radikal och långtgående politik på flera decennier, enligt Labourledaren, som säger att det är efterfrågade planer som "det politiska etablissemanget har förhindrat under en hel generation".

"Riggat för etablissemang"

Till dessa förslag tillkommer kraftiga skattehöjningar, som enligt Labour skulle öka statens inkomster med 82,9 miljarder pund, motsvarande drygt en biljon svenska kronor.

Jeremy Corbyn talar om ett "riggat system" i sitt anförande och riktar udden mot "bankdirektörer, miljardärer och etablissemanget".

– Under de närmaste tre veckorna kommer de mäktigaste personerna i Storbritannien, och deras anhängare, säga att allt i detta manifest är omöjligt, säger Jeremy Corbyn enligt BBC.

– För de vill inte ha riktig förändring. Och varför skulle de vilja det? Systemet fungerar utmärkt för dem. Det är riggat till deras fördel.

Satsningar ska också finansieras genom lån. I manifestet finns en så kallad grön fond för investeringar i klimatomställning och en plan för 32 timmars arbetsvecka.

– De vet att vi kommer att ge oss på skattesmitarna, de dåliga cheferna och de stora förorenarna, så att alla i vårt land får en rättvis chans i livet, säger Corbyn.

Minnen av Thatcher

Det största oppositionspartiets positionering höjer temperaturen i valrörelsen, där Konservativa partiet har en klar ledning över Labourpartiet i de senaste opinionsmätningarna.

Att det socialdemokratiska partiet i det läget tar ett tydligt kliv vänsterut får flera brittiska medier att dra paralleller till 1983. Då låg partiet i opposition mot Margaret Thatchers regering och gick fram med ett vänstergirande manifest som en av dess egna parlamentsledamöter senare kom att kalla "det längsta självmordsbrevet i historien".

Det är privatiseringar som skedde under Thatcher-eran som Labour nu vill omvända. Premiärminister Boris Johnson har beskrivit planerna på ett återförstatligande som en galen kommunistisk komplott. Ministern Brandon Lewis, som har ansvar för säkerhetsfrågor på inrikesdepartementet, säger att spenderandet kommer att slå som en slägga mot den brittiska ekonomin.

Olika brexitplaner

Brexit ligger, föga oväntat, fortsatt högst på den brittiska dagordningen. Där återupprepar Jeremy Corbyn Labours position: att nå ett nytt brexitavtal med EU inom sex månader och sedan låta det brittiska folket rösta om det, i ett försök att läka de senaste årens splittring.

Boris Johnsons plan är att Storbritannien ska lämna unionen den 31 januari. Premiärministern har ännu inte presenterat Konservativa partiets valmanifest, men väntas göra det i helgen och då också gå fram med välfärdssatsningar – om än inte i samma dimensioner som Labour, med en sedan tidigare uttalad målbild om en "dynamisk marknadsekonomi".

Publicerad:

LÄS VIDARE