Amerikansk klättrare död i fallolycka

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
El Capitan, den över 900 meter höga klippväggen där Brad Gobright satte hastighetsrekord 2017. Arkivbild.
Foto: Ben Margot
El Capitan, den över 900 meter höga klippväggen där Brad Gobright satte hastighetsrekord 2017. Arkivbild.

Den kände amerikanske klättraren Brad Gobright har omkommit i en klättringsolycka i norra Mexiko.

Gobright var på väg ned för en bergvägg när han föll omkring 300 meter.

Brad Gobright och hans landsman Aidan Jacobson hade klättrat 900 meter upp för en bergvägg och var på väg att fira ned sig igen när olyckan inträffade, uppger vittnen.

Jacobson landade på en klippavsats och klarade sig undan med skador på bland annat en fotled. Men Gobright studsade av klippavsatsen och fortsatte falla ytterligare 300 meter.

Brad Gobright betraktades som en av världens bästa friklättrare och enligt den amerikanska tidsskriften Rock and Ice blev han kanske mest omskriven när han 2017 satte hastighetsrekord för att ta sig upp för en av nationalparken Yosemites mest kända klippväggar – El Capitan.

Tillsammans med klättraren Jim Reynolds nådde de toppen på den drygt 900 meter höga rutten på 2 timmar, 19 minuter och 44 sekunder.

Vid olyckstillfället använde Gobright och Aidan Jacobson sig av så kallad simul-rappeling för att fira ned sig – en metod som innebär att två personer använder samma rep och en gemensam fästpunkt, metoden anses mycket riskfylld.

Alex Honnold, väldens ledande friklättrare och känd från den Oscarsvinnande dokumentären "Free solo", hyllar Gobright på Instagram: "Han var en så varm och vänlig själ... Jag antar att det borde sägas något om riskerna med att klättra nu, men jag bryr mig inte riktigt om det nu, jag sörjer mest Brad och tänker på hans familj".

Brad Gobright blev 31 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN