Polisen jagar knivbeväpnad våldtäktsman – släpper fantombild

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En man attackerade och våldtog en kvinna under knivhot i Täby för två veckor sedan.

Samma man misstänkts för en liknande händelse i Uppsala två år tidigare.

Nu släpper polisen en fantombild och efterlyser tips från allmänheten.

Den 28 juni överföll och våldtog en okänd man en kvinna i Skavlötens friluftsområde i Täby. Mannen attackerade kvinnan och våldtog henne under knivhot. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha förföljt kvinnan från en badstrand.

Spåren kan nu kopplas till en liknande händelse i Uppsala sommaren 2018.

Under tisdagseftermiddagen gick polisen ut med signalement och en fantombild på den misstänkte gärningsmannen. Allmänheten uppmanas lämna tips och iaktagelser som gjorts i samband med någon av händelserna.

– Det är jätteviktigt att de som har tips lämnar de till oss för att vi ska kunna komma så nära sanningen som möjligt, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen region Stockholm.

Mannen ska ha följt efter en kvinna från en badplats och överfallit henne i ett friluftsområde.
Foto: PETER WIXTRÖM
Mannen ska ha följt efter en kvinna från en badplats och överfallit henne i ett friluftsområde.

Polisen släpper signalement

Överfallsvåldtäkten i Täby skedde klockan 18.30–18.35 den 28 juni. Enligt signalementet är mannen cirka 20-30 år och drygt 170 centimeter långt. Han är mycket ljus i hyn, har smal kroppsbyggnad och ett smalt bett med inte helt raka tänder.

Mannen hade vid överfallet bar överkropp och ingen kroppsbehåring eller tatuering. Han hade svarta pösiga ”fotbollsshorts” som slutar strax över knäna. På huvudet bar han en svart bad- eller cykelmössa med eventuellt vit text på sidan. Mannen pratade dålig engelska och bar svarta ”snabba” solglasögon.

Foto: POLISEN
Mannen bar en mössa och solglasögon.

Spåren från våldtäkten i Täby kan länkas samman med ett annat ärende. Samma man misstänks nu för en liknande händelse som inträffade i Uppsala under sommaren 2018.

Målsägande i det fallet har uppgett att gärningsmannen är cirka 30 år och 185 centimeter lång. Han har smal kroppsbyggnad och ljus hy med fräknar, samt ljusa ögonbryn. Under överfallet bar mannen svarta shorts som slutar strax ovanför knäna, samt svarta solglasögon. Mannen talade svenska med dialekt.

Polisen efterlyser tips

Polisen söker gärningsmannen och vill ha in tips från allmänheten.

– Det är svårt för var och en att bedöma om man har tips som är relevant. Om man tror sig ha sett eller veta något ska man ringa till oss så gör vi på polisen bedömningen om iakttagelsen är av värde för utredningen, säger Per Fahlström.

Tips och information lämnas till polisen på telefonnummer 114 14 eller via kontaktformulär på polisens hemsida.

Publicerad:

LÄS VIDARE