Myndigheter ska sätta brottsamarbete högt

TT

Publicerad 2020-03-03

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ger tolv myndigheter ett tydligare uppdrag att samarbeta mot organiserad brottslighet.

Tolv myndigheter får ett tydligare uppdrag från regeringen att prioritera samarbete med andra för att komma åt allt från skattefusk, bidragsbrott och utnyttjande av invandrad arbetskraft, till smuggling.

Samarbete mellan myndigheter biter bra mot organiserad brottslighet, anser regeringen. Inrikesminister Mikael Damberg (S) pekar på exempel från Göteborg och Skåne där polisen samordnat insatser som varit framgångsrika

– Det blir en kraftsamling mot grovt kriminella individer runt om i Sverige, säger han på en pressträff om det uppdrag som nu görs tydligare.

På en fråga om vad som blir den konkreta skillnaden för de tolv myndigheterna svarar han:

– Det skrivs in instruktionen att de ska delta i det myndighetsgemensamma arbetet, det har tidigare varit en prioriteringsfråga.

Regeringen beslutar om den nya instruktionen på sitt kommande regeringssammanträde. Den nya instruktionen börjar gälla den 31 mars. Beslutet innebär att en punkt på regeringens program mot gängkriminalitet, med 34 punkter, prickas av.

Myndigheterna som omfattas är, förutom Polismyndigheten, även Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Kustbevakningen, Skatteverket, Tullverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.