Explosionsrisk på gammalt skjutfält

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

En skogsbrand bröt ut på ett gammalt skjutfält på Järvafältet i Stockholm.

Odetonerad ammunition upptäcktes senare i området.

Räddningstjänsten drog sig tillbaka och evakuerade alla i området.

– Vädret styr hur länge branden håller i, säger Robert Carlsson operatör vid Storstockholms räddningscentral.

Klockan 13.30 på måndagen täckte branden en yta på 700 kvadratmeter. Sedan har det visat sig att det finns odetonerad ammunition på platsen. Räddningstjänsten har därför evakuerat alla i området tillbaka 800 meter.

– Nu ska det inte finnas någon i området. Vi har tagit en begränsningslinje och så väntar vi nu in branden, säger Robert Carlsson operatör vid Storstockholms räddningscentral.

Avspärrningen kan leda till problem vid inflygning till flygplatserna Arlanda och Bromma, som meddelats av räddningstjänsten. Men hittills finns inga uppgifter om att flyg påverkas.

”Explosion inte ammunition”

På måndagskvällen valde räddningstjänsten att avbryta insatsen där de vattenbombade branden. Anledningen var att en kraftig explosion hördes i området. Men nu meddelar räddningstjänsten att smällen inte kom från ammunitionen.

– Smällarna kom från ett vägarbete i närheten av området. Vi kommer inte att skicka personal till området något mer idag utan skicka dit helikoptrar på morgonen när det är ljust igen, säger Sten Andersson vid Storstockholms räddningscentral.

1 av 5 | Foto: Peter Wixtröm

Eftersom branden sker i ett naturreservat, ett gammalt skjutfält finns det ingen hotbild för byggnader eller människor. På grund av riskbilden som utgörs av ammunitionen är det oklart när avspärrningen kommer att försvinna.

– Vi har sagt 24 timmar ungefär, men dels får man låta det brinna av och se till så det inte sprider vidare. Sedan hur länge det blir det får väder och vind avgöra, säger Robert Carlsson.

Järva Skjutfält är ett tidigare militärt övningsfält av den anledningen har försvarsmakten informerats.

– Vi har kontakt med dem, sedan får de göra en egen bedömning om övrig risk som kan finnas i området. Men som det är just nu har vi koll på området.

Publicerad: