Syriska kurder söker skydd i Irak

TT-AFP

Publicerad 2019-10-16

Hjälparbetare i irakiska staden Mosul förbereder tält och förnödenheter inför det stundande mottagandet av syriska flyktingar som korsat gränsen in till Irak till följd av Turkiets invasion av kurdiskdominerade områden.

Uppemot 500 syriska kurder uppges ha tagit tillflykt till den autonoma regionen Irakiska Kurdistan till följd av de senaste dagarnas strider i norra Syrien. Turkiets invasion av sitt södra grannlands nordliga hörn har inneburit startskottet på en flyktingvåg som nu även inkluderar Irak. Mellan 2014 och 2017 blev Irak tillflyktsort för över en miljon flyende undan Islamiska staten.

– Syriska kurder som redan bor i Irakiska Kurdistan som hade rest för att besöka släktingar i Syrien har tvingats återvända till följd av bombattacker, säger Ismail Ahmed, chef för den irakiska gränsprovinsen Dohuks humanitära avdelning.

Rapporter om fortsatta strider mellan kurdiska styrkor och turkisk militär har lett till att den syriska regeringen har skickat trupper till den tidigare USA-stödda kurdiska frizonen.

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen