Vapen och skyddsvästar på Kronofogdens auktion

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-10-19

Är du på jakt efter en skottsäker väst? Bitcoin eller kanske en revolver?

På Kronofogdens nätauktioner är det mesta till salu.

– I år har vi haft allt från riktiga tågvagnar till muminmuggar, det är ett enormt spann, säger sektionschef Martin Göthman.

Kronofogdemyndighetens uppdrag är att se till att skulder blir betalda. Den som lånat och inte kan betala tillbaka får räkna med en utmätning och då riskera att bli av med allt som går att omvandla i pengar. Pengarna som auktionerna drar in fördelas mellan dem som ägarna har skulder till.

Men ska en statlig myndighet sälja vapen och skyddsvästar till allmänheten?

– De vapen vi säljer är vapen som den skuldbelagda har licens för och vi säljer bara till den som kan visa upp en licens från polisen, säger Martin Göthman som ansvarar för Kronofogdemyndighetens försäljning av lösegendom.

Den stora merparten som är till salu på sajten är jaktvapen och skytteklubbsvapen, understryker han.

TT: Var går gränsen? Kan ni till exempel sälja automatvapen?

– Så länge det är tillåtet att ha dem kan vi sälja dem. Vissa vapen är det extremt svårt att få licens för. Därmed blir de extremt svårsålda för oss. Om vi inte kan sälja dem lämnar vi tillbaka dem till ägaren.

Skottsäkra skyddsvästar

Myndighetens försäljning av skottsäkra skyddsvästar har tidigare fått medieuppmärksamhet eftersom västarna så starkt förknippas med kriminella gäng. Även här tar Kronofogdemyndigheten fasta på lagligheten.

– Eftersom de skyddsvästar vi säljer är för eget bruk så krävs inget tillstånd, säger Martin Göthman.

Fordon, verktyg, guld och smycken är de vanligaste produkterna som bjuds ut på Kronofogdens auktionssajt. Bland de mer udda objekten som sålts här finns ett vindkraftverk och en tandläkarklinik.

För att sätta rätt utropspris görs jämförelser med priserna på andra försäljningssajter på nätet. I mer komplicerade fall anlitas auktoriserade värderingsmän.

Under förra året såldes nästan 5 700 objekt på det här sättet, vilket inbringade 81 miljoner kronor. I år har försäljningarna av lösöre hittills gett intäkter på 71 miljoner.

35 000 kunder

Hittills har 35 000 registrerat sig som kunder på sajten, som drogs i gång på försök 2015 och sedan dess ersatt de tidigare, traditionella auktionerna som Kronofogden höll i. En stor del av dem som kom till dessa auktioner var uppköpare som sedan sålde vidare med vinst.

– Nu når vi slutkunden och det kan vara möjligt att göra klipp, åtminstone om man jämför med det pris man skulle behöva betala om man köpte från en återförsäljare.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln