Grodceller byggs ihop till minirobotar

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2020-01-17

Cellroboten är ungefär en halv millimeter och rör sig med hjälp av hjärtceller, som kapslats in i ett hölje av hudceller.

Hudceller och hjärtceller kan kombineras till ett slags levande robotar, som fortsätter att röra sig i flera dagar. Dessutom läker de ihop om de blir skadade.

Amerikanska forskare har skapat ett slags konstgjorda organismer – eller levande robotar – av grodceller. Projektet startade i datormiljö, där forskarna först gjorde simuleringar med olika celltyper och former som sedan utsattes för ett slags konstgjord evolution. På så vis fick forskarna fram olika varianter som uppförde sig på önskat sätt, åtminstone i digital miljö.

Dessa datormodeller odlades därefter fram på riktigt med stamceller – som kan utvecklas till vilka celler som helst – från afrikansk klogroda (Xenopus laevis). Rörelseförmågan skapades med hjälp av hjärtceller, som kapslades in i ett hölje av hudceller.

När de millimeterstora cellrobotarna släpptes lösa i en vattenfylld petriskål fortsatte de att röra sig i flera dagar. De kunde även läka ihop och fortsätta röra sig när forskarna skar i dem med kniv. Rörelsemönstret kunde styras genom att kombinera hjärtcellerna på olika sätt och ändra formen på robotens "kropp".

Studien publiceras i tidskriften PNAS och forskarna föreslår att den här typen av konstgjorda minirobotar kan användas för att exempelvis transportera läkemedel inuti kroppen på ett giftfritt sätt. Men de varnar också för att det kan få oönskade konsekvenser när människan börjar skapa helt nya typer av organismer.

Följ ämnen i artikeln