Coronapandemin

Ländernas åtgärder för att undvika smittan

Av: 

Andreas Ekström

NYHETER

Ta temperaturerna på medborgarna innan de tillåts resa, isolera coronasmittade på en ö i Australien eller sätta sjuka i karantän i Alaska.

Det är några av åtgärderna som länderna förbereder när de panikflyger hem sina medborgare från Kina.

– Jag kan inte säga om några svenska medborgare kommer att evakueras, säger Buster Mirow, vid UD:s presstjänst.

Nästan 6 000 personer har smittats av coronaviruset och över 130 personer har dött. På onsdagen bekräftade det finska institutet för hälsa och välfärd, THL, att en 32-årig turist från Kina drabbats av viruset. Kvinnan har isolerats på Lapplans centralsjukhus. THL berättade vid en presskonferens att man har vidtagit åtgärder för att viruset inte ska få spridning i landet.

Det är inte bara Finland som har vidtagit åtgärder för att försöka förhindra större spridning av viruset. USA och Japan har flugit hem hundratals av sina medborgare som befunnit sig i Wuhan i Hubei-provinsen, staden där viruset utbröt, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Flera länder som kommer att flyga hem sina medborgare har förberett olika säkerhetsåtgärder. Under onsdagen flögs ett plan med över 200 amerikanska medborgare från Kina till Kalifornien. Planet mellanlandade i Anchorage, Alaska. Där undersöktes både planets personal och passagerarna för att säkerställa att de inte bar på viruset.

Alla passagerare klarade de medicinska undersökningarna och fick fortsätta till Kalifornien. För att vara på den säkra sidan måste de dock vara hemma i 14 dagar och genomgå ytterligare undersökningar, skriver CNN. Hade någon testat positivt hade de satts i karantän i Alaska.

Även de första japanerna flögs hem från Wuhan-området på onsdagen. Men innan de ens fick gå på planet var de tvungna att ta temperaturen, något som en läkare sedan kontinuerligt gjorde under flygresan, skriver Japan today.

Isoleras på en ö mitt i havet

Även Australien har sagt att man kommer att flyga hem utsatta eller isolerade medborgare som befinner sig i eller i närheten av Wuhan. Skulle det vara så att någon person bär på coronaviruset har man förberett en karantän på Julön, drygt 1 290 kilometer nordväst om Australien, skriver The Guardian.

I Storbritannien kommer alla personer som återvänder från Hubei-provinsen att hamna i karantän i 14 dagar, troligtvis på någon militäranläggning.

Oklart om svenskar kommer evakueras

Frankrike har tillsammans med EU-kommissionen bestämt att man ska flyga hem EU-medborgare. Ett arbete som Sverige är med och deltar i.

– Vi står i kontakt med andra EU-länder om detta men jag kan inte säga om det kommer vara med några svenska medborgare på planet, säger Buster Mirow, presskommunikatör Utrikesdepartementet.

Vad gör ni för att säkerställa att viruset inte kommer till Sverige?

– Jag får hänvisa till Folkhälsomyndigheten när det gäller smittskydd. Men UD är i kontakt med de myndigheter som behövs, säger han.
 

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Coronaviruset – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Kina

Coronaviruset

Wuhan

Australien

EU

Storbritannien