Universitet producerar material till sjukvården

Publicerad 2020-03-29

Universitetet använder sig bland annat av 3D-skrivare.

Malmö universitet har redan skänkt stora mängder material till sjukvården.

I veckan har även två avdelningar dragit igång med produktion av skyddsvisir.

– Även om de inte används i skarpt i det här läget får vi se hur länge skyddsutrustningen kommer räcka, säger Gunilla Klingberg, dekan på Odontologiska fakulteten.

En förfrågan från Region Skåne gjorde att Malmö universitet redan för två veckor sedan skänkte ytdesinfektion, handsprit, munskydd, engångshandskar och ansiktsmasker till den skånska sjukvården.

Leveranser av material har sedan fortsatt komma från tandvårdskliniken på universitetet.

– Vi har i stort sett ingen patientbehandling igång inom tandsjukvården, så då gör det bättre nytta på ett annat ställe, säger Gunilla Klingberg, dekan på Odontologiska fakulteten.

I veckan drog universitetet även igång med produktion av skyddsvisir. Dels handgjorda på tandvårdskliniken och dels 3D-printade av institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3). Allt sedan sjukvården lämnat en förfrågan om skolan inte kan bistå.

Tillverkat tusentals visir

– Vi fortsätter så länge vi får en signal om att behovet finns. Det produceras ungefär 50 stycken om dagen nu, säger Andreas Kojcevski Hansson, universitetsadjunkt på K3.

De 3D-printade skyddsvisiren började att producerades i måndags och en första leverans går inom kort till sjukvården. Då institutionen har fyra stycken 3D-skrivare har de kapacitet att producera åtta visir åt gången, vilka tar 90 minuter att göra.

På tandvårdskliniken är produktionstakten högre och de senaste dagarna har personal där tillverkat 4 500 skyddsvisir som nu hämtats upp av Region Skåne. Osäkerheten kring deras användning gör att man nu avvaktar med att tillverka fler.

– Det har att göra med reglerna som Arbetsmiljöverket och annat sätter upp. Men mycket talar för att vi står inför en dramatisk sjukdomsutveckling även här i Skåne. Även om de inte används i skarpt i det här läget får vi se hur länge skyddsutrustningen kommer räcka. Det är en sak för sjukvården att hantera, säger Gunilla Klingberg.

Gunilla Klingberg.

Följer noggranna instruktioner

Det finns inte en tanke att ni gjort de förgäves?

– Det tror jag inte. En jätteviktig del i det här tycker jag är att all vår personal är djupt engagerade i vad som händer med smittspridningen och har uttryckt att de vill hjälpa till på något sätt.

På K3 har man fått intrycket av att skyddsvisiren ska gå att använda.

– Vi har tagit fram instruktioner, i samarbete med sjukhuset, som vi följer, säger Andreas Kojcevski Hansson och betonar bland annat noggrannheten i renlighet vid produktionen.

Tandvårdskliniken har efter att ha samlat in material till Region Skåne gått ner på ett minimum i antalet hygienartiklar de behöver.

Kapacitet för mycket mer

– Jag tror vi lämnat ifrån oss över 1 000 liter ytdesinfektion och 1 200 förpackningar med handsprit, säger Klingberg.

En sen leverans, till följd av coronaviruset, gjorde att Malmö universitet hade stora mängder skyddsmaterial att ta av.

När det gäller skyddsvisiren står de också redo att tillverka fler.

– Det finns säkert kapacitet att göra 7 000–8 000 till, om vi får göra på det här sättet.

Skyddsvisiren är tillverkade utifrån en instruktionsfilm som sjukhuset tilldelat universitetet.