Rio de Janeiro ställer in nyårsfesten

TT-AFP

Publicerad 2020-07-26

Så här såg det ut på Copacabana när 2019 blev 2020.

Frågetecken sätts för den världsberömda karnevalen, och redan nu ställer Rio de Janeiro in stadens stora nyårsfestande. När år 2020 blir 2021 får firandet bli mindre och utan trängsel.

Nyårsfirandet i staden samlar normalt jättelika folksamlingar – bara det flera kilometer långa strandområdet i Copacabana kan rymma miljoner människor. Men så blir det inte denna gång.

"Firandet är inte realistiskt genomförbart under den här pandemin, utan ett vaccin", skriver stadens turismmyndigheter i ett uttalande.

Beskedet hälsas med allt annat än glädje av stadens hotellnäring, som sett nyåret som en möjlighet till uppsving efter det dystra 2020. Den snabba kritiken har lett till att turismmyndigheterna redan backat något och lovat undersöka alternativ, bland annat att försöka sprida ut firandet.

Myndigheterna har ännu inte tagit något beslut om den stora karnevalen i Brasiliens näst största stad, som hålls i februari. Men tidigare i juli uppgav några av stadens största sambaskolor att de inte tänker delta i det stora karnevalståget, såvida inte ett vaccin finns tillgängligt till dess.

Under fredagen meddelade São Paulo – som med över 20 miljoner invånare i storstadsområdet är ungefär dubbelt så stort som Rio – att staden ställer in allt större karnevalsfirande nästa år.

Brasilien är näst USA det värst drabbade landet i världen av covidpandemin. Nära 2,4 miljoner är officiellt smittade, och 86 500 personer har avlidit.

Delstaten Rio de Janeiro är en av de värst drabbade regionerna vad gäller dödlighet, med över 150 000 smittade och drygt 12 800 avlidna.