Han ska minska antisemitismen i Malmö

Publicerad 2019-09-24

Peter Vigs erfarenheter som praktiserande jude ska hjälpa Malmös ungdomar att få bättre förståelse.

Malmös största skola har fått en ny resurs. Hans judiska identitet är en viktig kompetens. På så sätt ska antisemitismen minska i Malmö, och i förlängningen även den judiska utflyttningen ur staden.

När Martin Roth, rektor på Malmö Borgarskola, hörde ett inslag på radio om judiska ungdomar som inte vågade vara öppna med sin religion, funderade han på vad man kunde göra för att motverka antisemitismen. Han kom i kontakt med läraren Peter Vig genom ett annat projekt, och Peter ställde frågan:

– Vad säger du om att ha en vandrande jude på skolan?

Martin nappade på erbjudandet, så nu finns Peter som resurs på stadens största skola. Där går han runt och pratar med eleverna, samtidigt som han finns som en extraresurs i undervisningen.

– Vi har haft två incidenter under de tio år jag jobbat här. En handlade om elever från en annan skola som kom hit efter en fotbollsmatch och sökte upp en elev och sa “vi vet att du går här och att du är jude”, den andra handlade om en elev som uttryckte sig antisemitiskt. Så det är inte så att vi har några jätteproblem här på skolan, men det kan vara stämningar som finns under ytan. Och jag tycker inte att det görs tillräckligt, säger Martin Roth.

Kom som flykting från Ungern

Peter Vig har jobbat som lärare i 25 år. Han har varit aktiv i judiska församlingen i Malmö sedan han kom till staden som 14-åring. Han bodde tidigare i Borås, dit han kom som flykting från Ungern 1956, när han var fyra år.

– Tyvärr har jag upplevt en hel del antisemitism i mitt jobb som lärare. Det har varit direkta uttrycka, nazisthälsningar och hot. Men de allra flesta har en positiv nyfikenhet och ett respektfullt förhållande. Jag tycker att det är jättespännande att Martin nappade på det här, säger han.

Malmö Borgarskola har ett förflutet av att jobba mot antisemitism. När de vita bussarna kom till Malmö på 1940-talet, så var skolan en av två ställen som tog emot flyktingarna.

– Många har en bild av vad en jude är och vi hoppas bredda elevernas erfarenhet och skapa en ökad tolerans. Malmös judiska befolkning minskar på grund av antisemitismen, och det är något jag hoppas ska ändras, säger Martin Roth.

Personliga möten är viktiga

Skolan kommer även att skicka lärare till Israel/Palestina för att de ska få en djupare förståelse.

Peter kommer att finnas i korridorerna och prata med eleverna. Han har även blivit inbjuden till flera klasser för att prata.

– Jag hoppas att jag ska få kontakt med så många av dem som möjligt. Jag hoppas även kunna komma i kontakt med föräldrarna.

– Det här är ett sätt att minska problematiken på. Men jag tror att det behövs ett mer organiserat tag på det. Hur ska man göra för att alla som tar studenten i Malmö ska ha mött en judisk person? Personliga möten är så viktiga, säger Peter Vig.

Följ ämnen i artikeln